Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Nopeaan elvytykseen kaivataan vapaaehtoisia

Nopeaan elvytykseen kaivataan vapaaehtoisia

24.10.2013

Kristiina Kunnas

Tekstarein tavoitetut vapaaehtoiset hengenpelastajat ovat ambulanssia nopeampia Tukholmassa. Elvyttäjiä kaipaa myös matalan kannatuksen pysäyttämä puolue.

Tukholma saa nyt positiivista julkisuutta vapaaehtoisista hengenpelastajistaan. Tekstiviestin päässä olevat auttajat ehtivät usein auttamaan sydänpysähdyksestä kärsivää potilasta ambulansseja ja ensihoitoryhmiä nopeammin.

Terveydenhoito tekee varmasti voitavansa, mutta kävellen tai polkupyörällä saapuneen avun nopeus on yllättänyt kaikki.

Viime viikolla vietettiin eurooppalaista elvytyspäivää. Tavallisia kansalaisia pyrittiin neuvomaan elvyttäjiksi. Amatöörin tärkeimmät tehtävät on muistaa soittaa hätäkeskukseen ja ryhtyä painaltamaan kohtauksen saaneen potilaan rintakehää. Puhallukset saa kokematon ja asiaa osaamaton unohtaa.

Tukholman läänissä sydänpysähdyksen saaneiden selviytymismahdollisuus on noussut kolmesta prosentista 11 prosenttiin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kolmen viime vuoden aikana 9500 elvytyskoulutuksen saanutta vapaa-ehtoista on ollut mukana SMS-livräddare-järjestelmässä. Hätäkeskus lähettää tekstarin, mikäli auttaja on korkeintaan 500 mertin päässä paikasta, jossa epäilty sydänpysähdys on tapahtunut.

Painaltaminen on jokaisen normaalikuntoisen opittavissa ilman pitkiä kursseja.

Vapaaehtoisten elvyttäjien painallukset voisivat tuoda elämää matalien kannatuslukujen vaivaamaan ja lähes pysäyttämään puolueeseen.

Politiikan toimijat sokaistuvat herkästi sanoistaan ja lumoutuvat omista ajatuksistaan. Luulemme, että sanamme ja sanomisemme kiinnostavat ihmisiä. Lähimmäisillemme merkitsee kuitenkin ratkaisevan paljon enemmän se, miten me elämme.

On uskallettava mennä lähellä. Puhuminen on turhaa, teot ja kosketus ratkaisevat, jääkö toinen henkiin.

Ympäristössämme on yhä enemmän elämän rikkomia,  särkyneiden ihmissuhteiden satuttamia, väkivallan murjomia tai suhdanteiden sortamia lähimmäisiä. Ei heitä elvytetä puolueohjelmilla saati vaalilupauksilla. He tarvitsevat elävän läheisen kosketuksen, välittämisen ja painalluksen, joka viestittää, että kaveria ei jätetä.