Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Islamin uskonsota kiihtyy

Islamin uskonsota kiihtyy

26.09.2013

Kristiina Kunnas

Al-Shabaab  sai maksimaalisen huomion pitkittäessään Nairobin kidnappaus-draamaa. Pakistanissa Taleban-liikkeeseen yhteyksissä olevan ryhmän kaksi itsemurhapommittajaa iski kirkkoon Peshawarissa jumalanpalveluksen jälkeen.

Islamin uskonsota käy yhä verisemmäksi.  Pakistanin kristityt osoittivat maanantaina mieltään väkivaltaa vastaan Peshawarin lisäksi myös Lahoressa ja Karachissa. Peshawarilaiseen kirkkoon messun jälkeen sunnuntaina tehdyssä iskussa oli kuollut yli 80 ja haavoittunut 130.

Suhteet muslimien ja kristittyjen välillä ovat olleet hyvät, näin on ainakin kuviteltu. Räjähdys kuitenkin muutti rauhallisen tilanteen toiseksi.

Somaleista muodostunut taistelujärjestö Al-Shabaab puolestaan otti itselleen mediamaailman huomion päiväkausiksi lauantaisen iskunsa jälkeen.

Nairobin varakkaan väestön sekä ulkomaalaisten, kuten myös kaupungissa asuvan 220 suomalaisen, suosima Westgaten ostoskeskus on aivan tavallinen kauppapaikka. Sen kattoparkkipaikalla pidetään viikottaiset maasai-markkinat, joilta turistit hankkivat persoonalliset, käytännölliset mutta myös uniikit Afrikan-tuliaisensa.

Lauantaina, lapsiperheiden tapahtumapäivänä, ostoskeskus muuttui veriseksi tantereksi. Hyökkääjät tappoivat ensin kymmeniä ja ottivat myöhemmin panttivankeja ihmiskilvikseen. Tilanne pitkittyi ja muuttui terroristijärjestön ehkä jopa toivomaksi asemasodaksi.

Vähääkään romantisoimatta siirtomaa-aikoja tai lainkaan sortumatta kuvittelemaan menneet ajat nykyisyyttä turvallisemmiksi, on pakko tunnustaa yksi merkittävä muutos.

Kristityistä on tullut entistä vainotumpia. 

Ääri-islam käsittelee toisuskoisia väkivaltaan turvautumalla - tai väkivallan hyväksymällä.

Maltilliset muslimit ovat kuin maltilliset kristityt: elävät ja antavat toisten elää.

Westgaten ostoskeskuksen iskussa hyökkääjät kysyivät asiakkaiden vakaumusta. Islamin-uskoiset saivat ilmeisesti säilyttää henkensä.

Keskustelu ääri-islamin kanssa on mahdotonta. Silloin kun ihminen käy näin äärimmäistä uskonsotaa, hän ei ota toista mielipidettä, toisen vakaumusta käsittelynsä kohteeksi.

Peshawarin kirkon pommittajat oikeuttivat tekonsa sillä yksinkertaisella syyllä, että kristityt ovat islamin vihollisia.