Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Puheenjohtaja seisoo suosion ja kritiikin ristitulessa

Puheenjohtaja seisoo suosion ja kritiikin ristitulessa

05.09.2013

Kristiina Kunnas

Suuren suosion saattelemana jatkokaudelle valittu puheenjohtaja Päivi Räsänen on kahden tulen välissä. Yhä kovaäänisempi kritiikki tulee erityisesti nuorisojärjestön suunnalta. Puolueen tulevaisuudelle elintärkeitä nuoria on pakko kuunnella.

Aulangolla oli koolla viime aikojen ennätysmäärä puolueen jäseniä, virallisia kokousedustajia ja muita vieraita.

Kokous päätti linjapaperista, sorvasi sääntömuutosta, valitsi varapuheenjohtajakolmikon, kuunteli poliittiset katsaukset, valmistautui eurovaalien lähtötelineisiin, ruoti hallitustyöskentelyn ylä- ja alamäet.

Puheenjohtaja joutui lähes yllättäen vaaliin. Sotkamon yksinäinen taistelija Markku Vihanto halusi haastaa Räsäsen kisaamaan paikastaan. Vaalin lopputulos näytti Räsäselle, miten suosittu hän on.

Suitsutuspuheenvuorojen hunajaiseen jälkimakuun sekoittuu kuitenkin kitkerä karvaus.

Päivi Räsänen on taitava. Hän osaa luoda me-hengen kannattajiensa kanssa. Hänellä on kykyä tulla toimeen myös arvostelijoiden kanssa. Välillä näyttää siltä, että sitä lujemmin hänen valjakkonsa kulkee, mitä enemmän on kapuloita rattaissa.

Hänellä on tarkat silmät, joten nuorten muutoksentarve ja tyytymättömyys on taatusti huomattu.

Puolueen nuorten riveistä tuli puoluekokouksessa sekin toivomus, että Räsäsen palaminen ”hengellisenä tulisoihtuna pimeässä yössä” muuttuisi palamiseksi ”poliittisena tulisoihtuna”.

Kauemmin kuin vuosikymmenen puolueessa olleet muistavat, miten KD Nuoret hurrasivat aikoinaan puheenjohtajaksi uudelleen valittua Bjarne Kallista vaikkapa Helsingin puoluekokouksessa 2003. Tätä omien nuorten fanitusta ei Räsänen nyt saanut kokea.

Räsäsen taidot ovat jo koetuksella hallitustyöskentelyn sitkeissä neuvotteluissa, joista osa on väistämättä tuomittuja hävittäviksi näissä niukoissa ajoissa, joissa jokainen joutuu joustamaan.

Tulevaisuuden kovimpia haasteita puheenjohtaja Räsäselle ja Kristillisdemokraateille on se, kyetäänkö omien nuorten toiveisiin vastaamaan oikein.

KD Nuoret uskovat -hieman idealistisestikin- kannatuksen selvään nousuun, mikäli puolue saa julki sellaiset avauksensa, jotka ovat poliittisia, eivätkä hengellisiä tai kristillis-sosiaalisia.

Ken odottaa, se näkee, muuttaako puheenjohtaja linjaansa nuorten toivomaan suuntaan. Muuttuvatko lopulta olosuhteet, puolue, puheenjohtaja vai nuoret itse?