Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Varapuheenjohtajiksi viisi vahvaa ehdokasta

Varapuheenjohtajiksi viisi vahvaa ehdokasta

22.08.2013

Kristiina Kunnas

Ensi viikolla Aulangolla pidettävä puoluekokous kiinnostaa nyt suurempaa joukkoa kuin moneen vuoteen. Lauantaisesta varapuheenjohtajakisasta on muodostumassa jännitysnäytelmä. Voittajakolmikkoa on mahdoton ennustaa.

Puolueen syvissä riveissä on hallitusvastuun kahden ensimmäisen vuoden aikana risteillyt kahdensuuntaisia toiveita. Osa on hiljaa tyytynyt vastuun raskaaseen taakkaan ja valinnut istuvan puheenjohtajan ja ministeripestin tukemisen. Osa on toivottanut ja toitottanut muutoksen tarvetta, surkutellut hupenevaa kannatusta ja laittanut ääneen tai äänettömästi vaihtoon niin puheenjohtajiston kuin eduskunnankin. Välillä on näyttänyt siltä, että Kristillisdemokraatit osaisi paremmin olla opposition kuin valtioneuvoston jäsen.

Kesän kääntyessä elokuuhun kävi ilmi, ettei kukaan puheenjohtajataistoon haastetuista tahtonut lähteä uhkaamaan Päivi Räsäsen asemaa puolueen peräsimessä. Kansanedustajat Sari Palm ja Peter Östman sekä varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen uskoivat kukin tykönään Räsäsen kannatuksen vievän tämän edelleen toivomalleen jatkokaudelle.

Puoluekokouksessa riittää taatusti sähköistä tunnelmaa ilman puheenjohtajan vaaliakin. Sen sijaan varapuheenjohtajiston kolmesta paikasta käydään tänä vuonna todellinen taisto. Koko varapuheenjohtajisto haluaisi jatkaa tehtävässään. Kisan lopputulosta on lähes mahdoton ennustaa, niin hyvillä vahvuuksilla varustettu joukko vaaliin lähtee.

Teuvo V. Riikonen on hurmannut puoluekokouksen puheillaan jo useamman kerran. Sauli Ahvenjärven meriiteistä painavimpia on kansanedustajan pesti. Sari Mäkimattilan sote- ja lääketieteen osaaminen on korkeaa luokkaa. Haastaja Niklas Andersson tulee sisäministeriön ytimestä ja on saanut taakseen KD:n Uudenmaan piirin sekä ruotsinkielisen erityisjärjestön tuen. Toinen haastaja, Kymen piirin puheenjohtaja Laura Peuhkuri puolestaan on KD:n nuorisojärjestön suosikki puolueen varapuheenjohtajaksi.

Into ja osaaminen, motivaatio ja uhrautuvaisuus ovat varapuheenjohtajalta toivottuja ominaisuuksia.

Viiden pätevän ja voitontahtoisen varapuheenjohtaehdokkaan mukanaolo varmistaa elokuun viimeisen lauantain jännitysnäytelmän Hämeenlinnan Aulangolla. Sähköistävää kisaa seuraa yhteensä yli viidensadan hengen puoluekokousyleisö. Kokousedustajia eli päättäjiä on kolmisensataa.