Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » On kiitoksen aika

On kiitoksen aika

20.12.2012

Kristiina Kunnas

Kiitokset menneen vuoden vaivannäöstä ja vaalisyksyn ahkeroinnista. Kiitokset yhteistyöstä ja joustamisesta. Kiitokset joulusta ja sen tuomasta valosta, toivosta ja vapahduksesta.

”Kissa kiitoksella elää”, sanoo suomalainen sananlasku. Muut tarvitsevat elatuksen. Tulojen on oltava menoja suuremmat. Jos menot karkaavat tuloja suuremmiksi, elämme kuin Kreikassa tai - surullista kyllä - kuten suomalaisessa kunta- ja valtiontaloudessa, eli velaksi.

Juuri ennen joulua alkoivat hurjat julkiset puheet työelämän muutoksista. Yhtäällä ryhdyttiin vaatimaan selkeästi nykyistä pitempää työuraa. Toisaalla alettiin kilpailukykymme parantamiseksi jarruttaa palkankorotuksia ja ehdottaa palkkojen alennuksia. Pääministeri oli työntämässä äidit lasten luota kotoa työelämään ja viimeisin ehdotus kuultiin Iisalmen Sanomissa sunnuntaina. Syksyn kohauttajaksi osoittautunut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen halusi pienentää eläkeikää lähestyvien palkkaa, ”jos he eivät jaksa enää ponnistella”.

Ikärasismia viimeiseen asti vältteleviä puistatti.

Hyvät neuvot ovat kalliit. Olemme vedenjakajalla, jossa apua ja uusia innovaatioita todellakin tarvitaan.

Joulu on ilon ja valon aikaa kirkkovuoden väistämättömässä kierrossa. Maailmaamme tuli valo, toivo ja vapahdus, kun Jumalan poika syntyi ihmiseksi keskellemme. Hänen työuransa ei kestänyt kauan, ainoastaan kolmisen vuotta, mutta sen vaikutus on kantanut näihin päiviin saakka, ja jatkuu vielä meidän jälkeemmekin.

Vaikka vain kissa elää sananalaskun mukaan  kiitoksella, me muutkin tarvitsemme sitä.

Nyt on kiitoksen aika. Vaalivuosi on ollut työtä ja vaivannäköä. Suurkiitos kaikille vaalisyksyn ahertaneille. Uudet valtuustot aloittavat vuoden vaihtuessa.

Kiitokset jokaiselle KD-aktiiville ja toimijalle, paikallisessa tai valtakunnallisesta tehtävässä. Kiitokset sisäministeriöön, eduskuntaan ja ryhmäkansliaan, KD-mepin toimistoon Brysseliin, puoluetoimistoon ja jokaiseen piiriin sekä paikallisosastoon.

Kiitokset ehdokkaille ja valituille. Kiitokset niille, jotka vielä jäivät kärsivällisesti odottamaan omaa vuoroaan nousta näkyville paikoille. Kiitokset niille uurastajille, jotka ovat valmiit tekemään kaikkensa muiden puolesta. Joustamista tulee eteen, ja se on siedettävä.

”Elämä ei irvistelemällä somene”, virkkaa sananlasku. Kiitollisin mielin elämä on siedettävämpää.