Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kristillisdemokraattien on oltava teräviä ja rohkeita, myös hallituksessa

Kristillisdemokraattien on oltava teräviä ja rohkeita, myös hallituksessa

08.11.2012

Samuli Rissanen

Kapeita ja tulkinnanvaraisia kannanottoja kannattaisi välttää aivan kuten radiohiljaisuuttakin isoissa asiakysymyksissä. Hallituksessa KD:n ääni ei juuri nyt erotu. Tätä mieltä ovat Kristillisdemokraattien piirijohtajat.

Yksitoista piirin puheenjohtajaa kertoo näkemyksensä KD:n vaalituloksesta ja parantamisen paikoista. Vaaliviikon jälkeen tavoitetut piirijohtajat arvioivat, että kristillisdemokraattien linja isoissa asiakysymyksissä, kuten kuntauudistuksessa, jäi kentän näkökulmasta sameaksi. Joissakin kokonaisuuksissa, kuten poliisin hallintouudistuksessa, KD:n ote lipesi median ja poliittisten vastustajien myllytyksessä.

Piirien puheenjohtajien vastauksista käy ilmi myös, että KD:ta uhkaa hallituksessa ajautuminen Kokoomuksen apupuolueeksi. Onko ote siis liian virkamiesmäinen? Missä terävyys ja rohkeus?

Ja toisaalta: Eikö kristillisten arvojen kovaa ydintä ole juuri solidaarisuus kaikkein heikoimmassa asemassa olevia kohtaan?

Kun Kristillisdemokraattien puoluejohto yhdessä piirien nokkamiesten kanssa tulevana viikonloppuna pohtii uutta strategiaa, on hyvä muistaa, ettei puolue aatteellisesti ole sen enempää kokoomuslainen kuin vasemmistolainenkaan. Kristillisdemokraatteihin tullaan ja täältä lähdetään niin oikealle, keskelle kuin vasemmallekin, ja jopa populistipuolueisiin.

Isoissa asiakysymyksissä, koskivatpa ne talous-, euro-, kunta- tai sosiaalipolitiikkaa, pitäisi sallia laajempi mielipiteiden kirjo. Vaikka kristityt ovat samanhenkisiä, he eivät ole samasta muotista tehtyjä. Myös eri alueiden väliset valtavat erot näkyvät painotuksissa.

Puolueen jäseniä yhdistää  vankka kristillinen arvopohja. Joidenkin puheenjohtajien mielestä sen esiintuominen voisi kuitenkin olla rohkeampaa, myönteisempää ja ihmisläheisempää. Enemmän tekoja ja vähemmän hurskastelua.

Piirien puheenjohtajat ovat huolissaan puolueen tulevaisuudesta. Kannatus on hiipunut hälyttävästi erityisesti suurissa kaupungeissa ja joku näkee puolueen lähtölaskennan jo alkaneen. 

Uusien, nuorien tekijöiden on vaikea päästä tositoimiin, edes kotikunnassaan.

KD:n vaalitulos oli pettymys, mutta ei niin kehno, etteikö mahdollisuuksia parantamiseen enää olisi. Peliä ei ole menetetty.

Puolueen jäsenistöön pitäisi palauttaa usko kasvusta ja mahdollisuuksista: Myös Kristillisdemokraattien listalta on oltava realistiset mahdollisuudet päästä läpi. Eduskuntaan, kuntaan ja europarlamenttiin.