Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Mitä terveemmät kuntalaiset sitä terveempi kunta

Mitä terveemmät kuntalaiset sitä terveempi kunta

11.10.2012

Kristiina Kunnas

Sairaudet tulevat pahaa aavistamatta ja mullistavat elämän. Joitakin sairauksia voimme kuitenkin myös ennaltaehkäistä. Turvallisuuden tekijä KD on näissä vaaleissa jälleen myös terveyspuolue ja terveyden puolestapuhuja.

Laitetaan Suomi riviin. Esiin astuvat ne, joilla on ollut tai on parhaillaan syöpä. Joka kolmas astuu askeleen eteenpäin. Syöpä on yleisimpiä kansansairauksia. Sen kaikkia syntymekanismeja ei tiedetä, mutta tietyt elämäntavat, kuten tupakointi, liikalihavuus ja alkoholismi joko aiheuttavat syöpää tai lisäävät syöpäriskiä. Myös terveellisesti elävät voivat sairastua syöpään.

Suomessa sairastetaan paljon myös sydän- ja verisuonitauteja, tuki- ja liikuntaelinten sairauksia sekä nykyään yhä enenevässä määrin masennusta.

Elämäntapasairaudet ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä. Näihin kuuluvat mm. diabetes sekä alkoholisairaudet ja tupakoinnin aiheuttama keuhkoahtauma.

Kristillisdemokraatteja on monesti kutsuttu ilonpilaajiksi, kun puolue on puhunut terveen elämän puolesta, halunnut korottaa alkoholiveroa, liputtanut makeisveroa ja ollut iloinen, kun tupakan hintaa on nostettu ja savukeaskit on siivottu kauppojen kassoilta näkymättömiin.

Kunnallisvaaleissa turvallisuuden tekijäksi itsensä nimittänyt Kristillisdemokraatit on kuitenkin vahva terveyspuolue. Se tulee esiin KD:n kansanedustajien vaalihaastatteluissa.

Tamperelaiskansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Leena Rauhala kiteyttää asian oivallisesti: ”Jokaisen kuntalaisen terveys on kunnan tärkeintä pääomaa.”

Riihimäellä valtuutettuna toimiva puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen puolestaan muistuttaa, että terveyskeskuksiin tarvitaan matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita. Ammattiauttajan vastaanotolle on päästävä hädässä ilman byrokratiaa, lähetettä tai jonoa.

Kouvolan kaupunginvaltuutettu, toisen kauden kansanedustaja Sari Palm muistuttaa 1990-luvun laman opetuksista. Lapsia, nuoria ja lapsiperheitä ei saa jättää taloudellisesti yksin vaikeina aikoina, sillä väärät tai riittämättömät päätökset kertautuvat sukupolvesta toiseen.

Sairaus on siitä kärsivälle ihmiselle vitsaus, ja raskas vastoinkäyminen myös sairastuneen lähipiirille. Kunnalle sairaus on menoerä. Jos kuntalaiset olisivat entistä terveempiä, kunta olisi vähemmän köyhä.

Terve sielu terveessä ruumiissa -olympiaslogan kääntyköön näissä vaaleissa muotoon Terve kuntalainen terveessä kunnasssa.