Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kuntapäättäjätkö ratkaisevat eurokriisin?

Kuntapäättäjätkö ratkaisevat eurokriisin?

06.09.2012

Kristiina Kunnas

Eduskunta aloitti syksyn työnsä. Vaalien läheisyydestä viestii se, että jo ennen eduskunnan ensimmäistä istuntoa on hallitukselle tulossa kaksi välikysymystä. Opposition hyökkäyksiin kannattaa kuitenkin suhtautua maltillisesti.

Oppositiopuolueet Perussuomalaiset ja Keskusta ovat hioneet tikareitaan kesän aikana, jotta ne pääsevät taas pistelemään hallitusta.

Perussuomalaiset jättää hallitukselle välikysymyksen kuntalaisten hyvinvoinnista ja lähidemokratiasta. Puolueen mukaan tulevat kuntavaalit ovat kansanäänestys lähipalveluiden ja lähidemokratian puolesta tai niitä vastaan.

Keskusta puolestaan tekee välikysymyksen ikääntyneiden hyvästä hoidosta.

Elokuussa näytti väkevästi siltä, että kaikista puolueista oli yhtäkkiä tullut vanhenevan väen ylimpiä ystäviä. Ikään kuin ikääntyneiden hyvä hoito ja vähenevä hoitohenkilökunta ja hoidon laatutaso olisivat kaikki yht’äkkiä huomattu niiksi kaikkein tärkeimmiksi asioiksi. Niin kuin ongelmat eivät olisi olleet täällä jo koko kunnallisvaalikauden ajan ja jo sitä ennenkin.

Sosialidemokraatteja ja peruspalveluministeriä syytettiin silkasta vaalitempusta. Lopulta budjettiriihessä jouduttiin taipumaan pääministeripuolueen tahtoon: mitoituksesta luovuttiin. Vasta 2014 alkavat sanktiot.

Jos hallitusta voi epäillä vaalitemppuilusta, niin aivan sama kritiikki pitää kohdistaa myös oppositiopuolueisiin.

Tällä hetkellä Keskusta näyttää käyvän kuntavaalikamppailuun nimenomaan kuntaremonttia vastustaen. Sen vahvimmilla kannatusalueilla on paljon suunniteltuja kuntaliitoksia, ja kunnanvaltuutettujen määrä putoaa. Sekä kuntien pakkoliitokset että valtuutettujen väheneminen korpeavat Keskustaa.

Perussuomalaiset näyttää saavan kapinamielisten suomalaisten kannatuksen. Kapinaanhan meillä on aina mielestämme ollut oiketus! Tyytymättömyys on nykyajan vitsaus.

Perussuomalaiset vetoavat kuntavaaleissa eurovastaisiin äänestäjiin. Euron kriisillä ja euroalueen ongelmilla kuitenkin yksi mielenkiintoinen piirre, joka on hyvä muistaa vaaliuurnille käytäessä. Vaalilupaukset pitäisi lunastaa. Mutta eihän eurokriisiä voida ratkaista kunnanvaltuustoissa.