Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Poliisi joutuu tehostamaan toimintaansa

Poliisi joutuu tehostamaan toimintaansa

23.08.2012

Kristiina Kunnas

Säästökuuri pakottaa poliisin tehostamaan toimintaansa sisäisillä säästöillä. Esitys liikkuvan poliisin lakkauttamisesta saa kansan ja poliisikunnan kohisemaan, mutta lupausten mukaan liikennevalvonnasta ei tarvitse tinkiä.

Sisäministeriön työryhmä jätti tiistaina sisäministeri Päivi Räsäselle ehdotuksensa. Mediatilaisuudessa esiintyi ärtyneen oloinen poliisiylijohtaja. Jopa Mikko Paateroa otti aivoon se, että osa kansasta ja mediasta on ymmärtänyt jotkin Pora III:n muutoksista aivan väärin. Vielä tiistaiaamun Turun Sanomat oli sekoittanut keskenään poliisilaitosten ja poliisiasemien sulkemiset.

Poliisiasemat ovat paikallisia palvelukeskuksia, joista kansalaiset hakevat lupiaan ja virallisia papereitaan. Poliisilaitokset sen sijaan ovat hallinnollisia keskuksia. Niiden määrä on nyt ehdotetun mukaisesti putoamassa alle puoleen, eli yhteentoista. Esimerkiksi Keski-Suomen ja Pirkanmaan laitokset yhdistyisivät, samoin Uudellamaalla yksi neljästä poliisilaitoksesta lakkautettaisiin.

Poliisitoimi sai budjettineuvotteluissa lisämäärärahaa, mutta joutuu siitä huolimatta hankkimaan lisärahaa sisäisin säästöin. Säästökohteisiin kuuluu myös poliisin ammattikorkeakoulutus.

Näkyvin muutos 2014 olisi liikkuvan poliisin lopettaminen. Silloin tuo syyskuussa 1930 perustettu Liikkuva Poliisikomennuskunta lakkaisi olemasta.

Juuri tuo liikkuva poliisi eli LP on suomalaisten eniten pelkäämä liikennevalvonnan järjestäjä, ja sen myötä myös kuljettajien yleisin sakottaja.

Suhde näyttää olevan mallia viha&rakkaus. Ratsiakammoinen suomalainen kuitenkin samalla luottaa liikkuvan poliisin toimintaan. Iltapäivälehden tiistaisella kysymyspalstalla vain 15 prosenttia kaikista vastaajista uskoi, että paikallispoliisi pystyy hoitamaan liikenteen  valvonnan. Esimerkiksi raskaan liikenteen valvonta vaatii erityisosaamista.

Kun byrokratiaa puretaan, se keventää menobudjettia sekä raskaita rakenteita. Hallinnosta lähtee työpaikkoja, mutta sen sijaan poliisimiesten työpaikkojen ei ennusteta vähenevän liikkuvan poliisin toimintojen sulautuessa paikallispoliisin toimintaan.

Päällekkäisyyksien karsiminen on järkevää. Muutosvastaisuus perustuu milloin pelkoon oman työpaikan säilymisestä milloin turvallisuuden heikkenemisestä.

Yksi asia ei muutu. Kun suomalainen ajaa tutkaan, on harmi aivan yhtä suuri, oli tutka sitten liikkuvan poliisin tai paikallispoliisin asettama.