Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Otatko tabletin vai menetkö metsään?

Otatko tabletin vai menetkö metsään?

16.08.2012

Kristiina Kunnas

Tietotekniikka on mitä oivallisin renki mutta mitä kiusallisin isäntä. Ilman sitä ei pärjää vaan voi pudota tietoyhteiskunnan ulkopuolelle. Mutta entäpä jos sen käyttö koukuttaa suomalaisen jo esikouluiästä lähtien niin, että muu elämä jää elämättä?

Tabletit eli sievät ja kevyet pienikokoiset sylitietokoneet tulivat päiväkoteihin. Eskarilaiset ovat jo kokeneita elektroniikan käyttäjiä. Nyt tabletinkäyttötaitoa harjoittelevat jo kolmivuotiaatkin. Sehän on täysin luontevaa nykylapsille. Aivan kuin he syntyisivätkin kaukosäädin toisessa ja peliohjain toisessa kädessään. Vain keski-ikäisissä ja sitä vanhemmissa sukupolvissa on konekammoisia ja tekniikkaa karsastavia yksilöitä.

Mistä nykylapsi saa virikkeensä? Iltapäiväkerhot on nyt nostettu korkeampaan arvoon kuin se paha paikka, koti, jossa lapsi löhöää sohvalla tv:n tai pelikonsolin kanssa.

Tutkimusten mukaan metsässä kävely kehittää aivoja.  Taitaa olla romantisoitu kuva jostain menneestä maailmasta, että lapsi vielä osaisi olla metsässä. Ei hän siellä kylläkään kävelisi, vaan kiipeilisi puissa ja kallioilla, kisaisi hyönteisten ja eläinten kanssa, uittaisi kaarnaveneitä puroissa, tekisi sammalista patjan ja oksista majan.

Metsän ja luontomme arvon ovat ymmärtäneet Suomen matkailuyrittäjät, jotka tarjoavat nyt erityisesti itärajamme maisemaa turisteille. Maailman metropoleihin jo tutustuneet erityisturistit saadaan ihmettelemään koskemattoman villiä luontoa karhuineen.

Millä lapsi kehittää nyt aivojaan, jos metsään ei osata eikä viitsitä enää mennä? Tai jos ei edes ole metsää, minne mennä?

Tabletti on harmillinen lainasana. Kattauksissa tabletti tunnetaan levynä tai alustana, johon lautanen ja aterimet asetellaan. Muussa merkityksessä se on tietenkin se suuhun laitettava lääke tai lisäravinne, jolla kohennetaan terveyttä, parannetaan sairautta tai nostetaan hyvinvointia tai kuntoa.

Nyt uusin tabletti. eli lapsenkin käteen helposti sopiva pienoistietokone, on tullut lääkkeeksi yksinäisyyteen, joutilaisuuteen, turhautumiseen ja tekemisen puutteeseen. Keinomaailma voi varastaa aidon ja oikean. Tässä tarvitaan jälleen kerran kohtuullisuutta sekä maalaisjärkeä ja perheiden oikeita valintoja.

Meillä suomalaisilla on ollut varaa valita korkeinta teknologiaa ja hienointa metsää. Kohtuullisesti nautittuina kumpikin on välttämätöntä ja hyödyllistä olemassaolollemme.