Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Sooloilua vakavalla asialla

Sooloilua vakavalla asialla

15.12.2011

Samuli Rissanen

Perussuomalaisten välikysymys eurokriisin hoidosta paljasti puolueen tarkoituksellisesti politikoivan paitsi tekotaiteella, myös vakavilla asioilla. Puolue myös omi välikysymyksen itselleen sen sijaan, että olisi kerännyt asiansa taakse mahdollisimman laajan oppositiorintaman.

Näin hyvin politikointi sujuu, kun sen osaa: Puolueen eduskuntavaalimenestystä alkuviikolla Helsingissä kommentoinut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi, että esimerkiksi puolueen taannoinen taidelinjaus oli tietoista provosointia ja ”hyvä nosto”. ”Postmoderni tekotaide, se oli takuuvarma. Kyllähän sen tiesi, että siitä seuraa kauhea älämölö!”

Älämölöä on riittänyt myös eurokriisin hoidosta, jossa Suomi on saanut uuden paradigman mukaisesti taiteilla vakuuksien perässä pitkin Eurooppaa. Linjaa on oikeutetusti pitänyt tarkistaa ja tiukentaa, EU-häirikön leimasta huolimatta.

Vaikka Perussuomalaiset onkin eurokriisin turvin kyennyt juoksuttamaan ja kritisoimaan muita, yhteistyöhön puolueesta ei näytä olevan. Se ei halunnut edes kysyä toista oppositiopuoluetta Keskustaa mukaan välikysymykseen, vaikka siellä olisi saattanut olla 35 potentiaalista allekirjoittajaa. 

Vakavalla, koko Eurooppaa ravistelevalla aiheella politikoiminen tuntuukin jo huomattavasti raskauttavammalta asialta kuin omalaatuiset kommentit siitä, millaista taidetta tulisi tukea ja mitä ei.

Perussuomalaisten peruslinjana tuntuu olevan provokaatiot, joista asianosaiset rääkäisevät, mutta tietyn kansanosan oletetaan pitävän. Suomalaisten onni on ollut, että toistaiseksi talouskriisi on näkynyt ihmisten arjessa vasta vähän. Euroopan laajuisen velka- ja pankkikriisin yhä syventyessä ja taantuman ja työttömyyden uhan kasvaessa vakavilla asioilla politikoimisella ei välttämättä naurateta kovin monia enää kovinkaan pitkään.

Kevään vaalien jälkeen kaksi puoluetta jättäytyi oppositioon ja kuusi puoluetta päätti kantaa vastuuta. Vaalivoittaja perussuomalaisille tarjottiin kahteen otteeseen mahdollisuutta vaikuttaa, myös europolitiikaan. Tarjous ei kelvannut.

Sama valittu jakolinja näkyy myös tässä välikysymyksessä. Kristillisdemokraattien mielestä mikään vastuullinen poliittinen toimija ei pyrkisi tuhoamaan omaa kansallista valuuttaansa vaan  keskittyisi pikemminkin vakauttamaan sitä.