Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Miten katkaista syöksykierre?

Miten katkaista syöksykierre?

08.12.2011

Esa Erävalo

Sijoittajien luottamus euromaiden kykyyn hoitaa velkaansa horjuu, ja korot ampaisivat nousuun. Espanjan ja Italian korot ovat jo 7%, Belgian ja Ranskan korot nousevat valtiontaloutta heikentäen ja velkakierrettä pahentaen. Miten katkaista kierre?

Ylivelkaantuneissa maissa olisi pakko tehdä sisäinen devalvaatio, mutta kansa ei halua luopua velkarahalla saavutetuista eduista.

Entä jos EU ”painaisi” 1000 miljardia euroa kuten USA, eli EKP ostaisi jäsenmaiden velkapapereita? Se johtaisi inflaatioon ja sille tielle Saksa ei ole suostunut lähtemään.

Vakuusrahasto on saavuttanut rajansa ja sen vivutus on vaikeaa. Komission keskusteluun heittämät eurobondit tuovat puolestaan moraalikadon vaaran. Vaihtoehdoksi ”viiden viisaan” saksalaisen taloustieteilijän ryhmä esittää, että perustettaisiin 25 vuodeksi väliaikainen yhteinen rahasto, jonka euromaat yhdessä takaisivat. Rahastoon kerättäisiin seuraavien neljän-viiden vuoden aikana uusittavat euromaiden velat, jotka ylittävät velan 60% bkt-osuuden eli noin 2300 miljardia euroa.

Ero eurobondeihin on väliaikaisuuden lisäksi ehdoissa, joita rahastoon liitettäisiin: kunkin maan perustuslakiin tulisi velkakatto, velanhoitovarat tulisivat budjeteissa ensisijaisiksi ja maa takaisi lainaosuutensa 20% takuutalletuksella kultavarannoistaan tai valuuttareserveistään. Maat pakotettaisiin hurjaan säästökuuriin, jolla ne lyhentäisivät velkaosuutensa pois 25 vuodessa ja näin saavuttaisivat vakaus- ja kasvusopimuksen velkarajan 60% bkt:sta.

Jos maa ei noudattaisi ehtoja, sen takuutalletukset jäisivät rahastoon, ja maa potkittaisiin ulos, käytännössä selvitystilaan.

Noin 2300 miljardin euron rahastossa Italialla olisi suurin velkaosuus, 958 miljardia, ja sen pitäisi saavuttaa viiden viisaan laskelmien mukaan 4,2% vuotuinen budjettiylijäämä, jos talous kasvaa 3% vauhtia. Se on vaikea urakka, mutta kuitenkin helpompi saavuttaa kuin se 8% ylijäämä, jota 7% korkotaso vaatisi.

Saksan osuus rahastosta olisi noin 680 miljardia ja sen osalta Saksan maksamat korot nousisivat ehkä pari prosenttiyksikköä. Vastineeksi rahasto estäisi euron romahduksen, joka olisi katastrofaalista Saksan - ja Suomenkin - taloudelle. Toisaalta, jos rahasto olisi siihen osallistuvien maiden keskinäinen, miksi kaikkien euromaiden, myös Suomen, pitäisi taata se?