Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Suomalainen elää kädestä suuhun

Suomalainen elää kädestä suuhun

24.11.2011

Kristiina Kunnas

Ennen suomalaiset syntyivät melkeinpä säästöporsas toisessa kädessään. Nyt säästäminen on rajusti vähentynyt, ja Suomi alkanut elää kädestä suuhun. Lapsille ei säästetä toisin kuin muissa Pohjoismaissa.

Tiistaina julkaistun kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat jääneet kiinni kädestä suuhun -mentaliteettiin, vaikka tulotaso on noussut.

Sodan jälkeen syntyneet ikäluokat oppivat säästämään. Edelliset sukupolvet eivät lakanneet korostamasta taloudellisuutta ja pahan päivän varalle valmistautumista.  Säästäminen oli hyve, hillittömyys myös kuluttamisessa pahe.

Säästöpossu oli jokaisella lapsella. Vanhemmat ostivat kulutushyödykkeet säästöillä. Kulutusluottoja ei tunnettu, visa ei viuhunut eikä pikavippejä tilattu tekstiviesteillä.

Vasta nykypolvet opettelivat velan varassa elämisen. Heti-mulle-kaikki-tänne-nyt -ihmistyyppi ei suostu odottamaan, vaan haluaa päästä nauttimaan omasta asunnosta, omasta mökistä, omasta autosta, omista lomamatkoista juuri nyt. Velan varassa elävää ei häiritse se, ettei hyödykkeitä ole vielä maksettu: että auton omistaa leasing-yhtiö, ja asunnon sekä mökin lainan myöntänyt pankki.

Tästä asenneilmaston muutoksesta on seurannut, etteivät suomalaisvanhemmat myöskään säästä enää lapsilleen. Ekonomistit muistuttavat, että esimerkiksi muutaman kympin säästö kuukaudessa lapsen tilille keräisi ajokorttirahat tai vaihto-oppilasvuoteen tarvittavan summan siihen mennessä kun niitä tarvittaisiin.

Muissa pohjoismaissa vielä säästetään myös lapsille. Kolme neljästä ruotsalais- ja tanskalaisvanhemmasta laittaa rahaa syrjään lapsiaan varten. Suomessa määrä on vähentynyt jo alle puoleen kaikista perheistä.

Talousasiantuntijat myös huomauttavat, että lapselle kannattaisi kertoa säästämisestä. Näin lapsi ymmärtäisi jo varhain rahan kertymisen pitkäjänteisyyden.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustajat ovat ottaneet moneen otteeseen kantaa pikavippien tiukentamiseksi tai kieltämiseksi.

Rahan kanssa viisaasti toimiminen on tärkeääkin tärkeämpi kansalaistaito. Sitä soisi vanhempien opettavan lapsilleen, eikä olisi hassumpaa, jos kansalaistaidon tunnit palaisivat kouluun jo alaluokista lähtien.

Entisen puheenjohtajan Bjarne Kalliksen neuvo kannattaa jokaisen muistaa: ”Älä syö enemmän kuin tienaat.”