Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Urheilun ja politiikan dopingit

Urheilun ja politiikan dopingit

17.11.2011

Kristiina Kunnas

Uutisviikon surullisen hahmon ritareita ovat lahjusoikeudenkäyntiin joutuneet Ilkka Kanerva ja vaalirahoittajayrittäjät sekä Suomen kansallisurheilun hiihdon tuorein dopingepäilty Juha Lallukka.

Päällisin puolin katsottuna Kanervassa ja Lallukassa ei ole paljoakaan yhteistä.

Toinen on lähes kaikkien kaveri, tunnettu kokoomuspoliitikko, pidetty seuramies ja yksi Suomen tykätyimmistä turkulaisista. Kun hän joutui tekstiviestikohun ja valehtelujen seurauksena jättämään ulkoministerin paikkansa keväällä 2008, koko Suomi kohisi.

Toinen on yksikseen viihtyvä ja treenaava kouvolalainen. Kukaan ei oikein tunne häntä, mutta urheiluhullu kansamme otti hänet toki kovasti omakseen, kun Oslon MM-hiihdoissa viime talvena tuli hyvä sijoitus kuningaslaji-viidelläkympillä ja herkullinen miesten viestin ensimmäisen osuuden voitto.

Nyt Kanerva ja Lallukka ovat epäiltyinä väärien aineiden ottamisesta. Kanerva lahjuksen ja Lallukka dopingin.

Oikeusoppineetkin nostelevat käsiään pystyyn ja toteavat Kanervan tapauksen äärimmäisen kinkkiseksi. Missä loppuu ”maan tapa” ja alkaa rikollinen toiminta?

Rakenteellisessa korruptiossa oman hyödyn tavoittelu piiloutuu ovelasti auttamisen ja tukemisen sinänsä hyviltä ja oikeilta näyttäviin kulisseihin.

Eduskuntavaaleissa 2007 ja Kanervan 60-vuotissynttäreiden aikaan talvella 2008 vaalirahoittajat olivat vielä täydellisen vauhtisokeita, vaikkakin kuilun parras jo lähestyi. Ideaparkit-maskut-tokmannit-novagroupit olivat eläneet valtaisan kasvukauden. Globaali finanssikriisi sekä yritysten talousvaikeudet olivat vasta alkamassa.

Oikeusprosessissa jäänee ikuisiksi ajoiksi selvittämättä se, jos hyväätarkoittavat rahoittajat olivatkin viime kädessä hakemassa itselleen ystäviä politiikan huipulta. Hyvälle veljelle on kiva antaa tukea. Antaahan hyvä veli aina saamansa tuen aikanaan takaisin. Näinhän ei nyt sitten kuitenkaan käynyt.

Lallukka sai kokea elämänsä kilpailukauden. Tuliko menestys väärin menetelmin? Jos hänen B-näytteensä vahvistaa kasvuhormonin käytön, tulee hänestä viides tuosta kielletystä aineesta kärynnyt huippu-urheilija.

Jos Kanerva ja Lallukka todetaan syyllisiksi, saattaa kumpikin loppuikänsä miettiä, olisiko sittenkin pitänyt pyrkiä huipulle ja pysytellä siellä puhtain menetelmin, ilman dopingia.