Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Mitä tehdä tulipalossa?

Mitä tehdä tulipalossa?

10.11.2011

Kristiina Kunnas

Kreikkaa, Italiaa ja muita yhä hullumpaan tilanteeseen joutuvia kriisimaita päivitellessä, kauhistellessa ja kummastellessa on kulunut koko syksy. Kannattaa kuitenkin varautua ehkäisemään oman talouden kriisit.

Tiistaina julkaistusta kyselytutkimuksesta kävi ilmi, että joka kolmas suomalainen käyttäytyisi kerrostalopalossa juuri väärin - eli säntäisi kohti vaaraa.

Kolme kymmenestä nimittäin lähtisi kerrostalohuoneistosta porraskäytävään, mikäli huomaisi savun tulevan asuntoonsa.

Vain joka toinen, eli puolet, ymmärtäisi pitää kotioven kokonaan kiinni.

Sammutuspeite löytyy joka toisesta suomalaiskodista mutta käsisammuttimia vain joka viidennestä. Palovaroitin sentään on yli yhdeksässä kymmenestä taloudesta.

Suomessa syttyy päivittäin keskimäärin kymmenen asuntopaloa.

Tässä tietämättömyydessämme tulipalokäyttäytymisestä on jotain samaa eteläisen Euroopan taloustilanteen kanssa. Vaikka savua jo tulvii, näyttää vauhti vain kiihtyvän, ja aivan väärään suuntaan.

”Varautukaa elintason laskuun”, evästi yksi KD-kansanedustajista viikon alussa.

Kannattaa katsoa kriittisesti omaa taloustilannettaan. Syönkö enemmän kuin tienaan? Kestäisikö oma talousteni velvoitteineen esimerkiksi työpaikan menetyksen? Kestäisikö se lainakorkojen rajun nousun? Mikä on henkilökohtaisen velan taso suhteessa tulevaisuudennäkymiin?

Voisiko asunnon myydä ja vaihtaa edullisempaan, jos lainatilanne näyttää hankalalta?

Vaikka joudumme myös me suomalaiset supistamaan ja leikkaamaan monesta asiasta, niin raivosäästäminen ei kuitenkaan ole hyödyksi. Jos kaikki suomalaiset päättävät lopettaa kuluttamisen, taantuu talouskasvu jo sitä kautta. Kohtuullinen kuluttaminen on monen etu - tuhlaaminen kuin viimeistä päivää ei taas kenenkään.

Etelä-Euroopassa tuli on irti. Antiikin Kreikan ja antiikin Rooman maat ovat heikossa hapessa. Sieltä levisivät muuhun maailmaan demokratia ja merkittävä määrä muuta kulttuuria, mutta taloudenpito joutui vähitellen heikkoihin kantimiin.

Ylivelkaantuneen maan hoitaminen on osoittautunut lähes mahdottomaksi tehtäväksi. Siksi tuhoisa kierre pitäisi oikaista jo paljon aiemmin.