Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Diktaattorien nolot loput

Diktaattorien nolot loput

27.10.2011

Kristiina Kunnas

Hirmuhallitsijat eivät osaa luovuttaa, vaikka valta olisi jo mennyt. Saddam piilotteli viimeiset päivänsä kellarissa ja Gaddafi viemärissä, ja kumpikin sai surkean lopun. Ongelmat eivät hävinneet, vaikka diktaattoreista päästiin: Irak on edelleen rauhaton, ja nyt Libya on vaarassa muuttua islamistiseksi.

Valtioitaan rautaisissa otteissaan pitäneiden diktaattorien loput ovat olleet noloja. Niistä voisi oppinsa ottaa  vaikkapa vielä vallassa pyristelevä Syyrian johtaja Bashar Al-Assad. Baath-puolueen valtakausi on jatkunut 48 vuotta. Kansan kärsivällisyys on loppuunkoeteltu.

Lieneekö islamin oppien ja ihmisen luontaisen ylpeyden syytä, etteivät itsevaltiaat ole kuitenkaan suostuneet lähtemään pois hyvän sään aikana.

Katsokaa Saddamin surkeaa loppua. Ja miten kävi vielä muutama kuukausi sitten uhohuutoa elämöineelle Gaddafille. Islamin perinteiden mukaan omaisten olisi pitänyt saada haudata ruumis vuorokauden kuluessa kuolemasta.

Gaddafin  kohtalona oli kuitenkin joutua kuoleman voittojuhlaan, jossa libylaiset jonottivat katsomaan häväistyä ja epäselvissä oloissa kuollutta entistä johtajaansa. Afrikan Leijonasta oli jäljellä vain mätänevä ruumis.

Gaddafi eli itsevaltaisesti, tyrannisoi kansaansa ja aiheutti kansainvälisiä selkkauksia. Niinpä hän sai viime hetkillään myös pahantekijän kohtelun. Omaiset eivät saaneet vainajaa itselleen, vaan Gaddafi haudattiin salaiseen paikkaan - ehkäpä Libyan loputtomaan hiekkaerämaahan - jotta kannattajat eivät kohottaisi häntä marttyyriksi ja jotta haudasta ei tulisi sen enempää pyhiinvaelluskohdetta kuin vandalismin tyyssijaakaan.

Gaddafi rakasti herättää huomiota telttavastaanottoineen ja keräämällä ympärilleen näyttävän naishenkivartiokaarin.

Kaikesta kunniasta ei jäänyt jäljelle rahtustakaan.

Mutta uudet tummat pilvet nousevat taas Pohjois-Afrikan taivaalle. Moni odotti terveen demokratiakehityksen alkavan diktatuurin jälkeen. Näyttää päinvastaiselta. Sunnuntaina, pari päivää Gaddafin kuoleman jälkeen, Libyan ylle soviteltiin islamistista hallintoa.

Myös Egyptissä odotettiin vapauden aikaa, mutta on nähty viitteitä, että kehitys olisikin menossa entistä ahdasmielisempään suuntaan.

Libyan kansan kärsimykset jatkuvat. Joku jo ehätti lausumaan julkisuuteen, että diktatuurin jälkeen tuleekin nyt inkvisitio.

Mustafa Abdel Jalil, joka on kuulunut Libyan väliaikaishallinnon johtoon, julisti maan uuden perustuslain tulevan pohjaamaan islamilaiseen sharia-lakiin.