Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Liian nuori eläkeläiseksi

Liian nuori eläkeläiseksi

06.10.2011

Kristiina Kunnas

Toimi Kankaanniemi edusti SKL- ja KD-politiikan protestilinjaa. Periaatteen miehenä hän erosi aikanaan hallituksesta myönteisen unionipäätöksen myötä. Kankaanniemi hylkäsi nyt puolueensa ja väittää KD:n kääntäneen takkinsa.

Juuri Toimi Kankaanniemellä on KD-poliitikoista kaikkein syvin EU-trauma. Hän istui Ahon hallituksen kehitysyhteistyö- ja alkoholiasioista vastaavana ministerinä, kun Suomessa järjestettiin kansanäänestys Euroopan Unioniin liittymisestä. Jaa-puoli voitti. Kankaanniemi ei saanut poikkeuslupaa äänestää hallituksessa unionipäätöstä vastaan.

Mitä teki Kankaanniemi? Hän erosi hallituksesta kesällä 1994. Päätä ei kääntänyt edes se, että ensimmäisen kauden pohjalaisedustaja, KD:n tuleva vahva vaikuttaja ja tuleva puheenjohtaja, liberaalimpaa europolitiikkaa ajanut Bjarne Kallis maanitteli, aneli ja lopulta lähes rukoili Kankaanniemeä jäämään hallitukseen.

Kun Kankaanniemi lähti, Suomi jäliselvitteli keskellä historiansa pahimman talouskuplan jälkiselvittelyä. ”Pelastimme pankit, emme ihmisiä”, Kankaanniemi soimasi itseään ja silloista talouspolitiikkaa puolitoista vuosikymmentä myöhemmin.

Kankaanniemen hallitusjakson jälkeen alkoivat KD:n kuivat vuodet oppositiossa. Puheenjohtajaksi Kalliksen jälkeen 2004 valittu Päivi Räsänen uskalsi lausua tahtotilansa ääneen: ”Puolueen pitäisi päästä vaikuttamaan hallituspolitiikan kautta.” Viime kaudella ryhmäpuheenjohtaja ja yli puoluerajojen kunnioitusta nauttinut Kallis muistutti: ”Oppositiossa voi vaikuttaa yhtä paljon kuin hallituksessa.”

Kankaanniemi tunnettiin periaatteen miehenä. On vaarana, että jossain vaiheessa periaate muuttuu pakkomielteenomaiseksi inttämiseksi.

Vai pelaako hän seuraavaa siirtoaan? Mikäli keskisuomalaisia äänestäjiä karkasi Perussuomalaisten taakse kevään vaaleissa, he tuskin tulevat takaisin 2015, saattaa eläkeläiseksi vielä liian nuori Kankaanniemi laskeskella.

 Nykyinen kristillisdemokraattinen politiikka ja erityisesti puolueen nuorempi polvi on selvästi siirtänyt otetta pragmaattiseen suuntaan. Puolue on eri mittareilla mitattuna Suomen eurokriittisin. Silti KD on suostunut toimimaan annetussa toimintaympäristössä, ja ottanut myös hoitaakseen hallitusvastuun aikana, jona Euroopan Unioni kamppailee historiansa vaikeimmassa taloustilanteessa, ja eurosopimus natisee liitoksissaan.

Toimi Kankaanniemi oli neuvottelemassa hallitusohjelmaa. Toteutusvaiheesta hän kuitenkin sanoutui irti.