Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Nukun hyvin siis jaksan

Nukun hyvin siis jaksan

29.09.2011

Kristiina Kunnas

Terve sielu terveessä ruumiissa ei ole kokonaan meidän omassa päätäntävallassamme, mutta paljon voimme tehdä ja paljon voimme myös jättää tekemättä saadaksemme mahdollisimman terveen ja tasapainoisen elämän.

Mens sana in corpore sano on olympia-aatteen innoittaja ja liikunnan tunnuslause.

Kaipuu terveeseen sieluun ja terveeseen kehoon kasvaa sitä mukaa kuin ihminen vanhenee, haurastuu, väsyy ja kuluu.

Nuori ei välttämättä vielä näe jaksamisensa rajoja.

Moni ikääntyvä nainen suree sitä, että oman ikäinen mies on jättänyt liikunnan, ja syönyt sekä juonut itsensä sairaaksi - tai ennenaikaisesti hautaan.

Yhdysvaltalainen tutkimus totesi muutama vuosi sitten yksiselitteiset eväät hyvää terveyttä vaalivaan elämään: terveellinen monipuolinen ravinto, riittävä liikunta, riittävä uni ja riittävä ulkonaolo.

Kuinka helppoa onkaan luistaa itsensä hoitamisesta ja terveyden vaalimisesta! Riittävä uni on hyvän terveyden tärkeä osatekijä. Riittämätön uni heikentää ensinnäkin suorituskykyä ja altistaa lisäksi sydän- ja verisuonisairauksille sekä diabetekselle.

Aikuinen tarvitsee keskimäärin 7-8 tuntia yössä unta, vaikka henkilökohtaisia eroja toki onkin. Jollekulle tämä ei vielä riitä, joku toinen tarvitsee unta paljon vähemmän. Keskeistä on se, saako oman unentarpeensa täytettyä.

Koko Suomi voisi paremmin, jos me suomalaiset nukkuisimme riittävästi. Opettajat kertovat, miten väsynyttä väkeä heidän eteensä asettuu maanantaisin. Unirytmi on keikahtanut viikonloppuna kallelleen, ja maanantaiaamuna pulpettiin laahustaa rajun univelan kanssa painivia opiskelijoita. Samaa velkaa maksavat kuulemma kaikki alaluokkalaisista abiturientteihin.

Unitutkija Soili Kajaste (sivuilla 6–7) soimaa politiikan päättäjiä ja työnantajia siitä, että suomalaiset on ajettu hyvinvointia heikentävään sekä sairauksille altistavaan elämänrytmiin.

Hänen mielestään  kenenkään ei tarvitsisi käydä ruokakaupassa puolenyön aikaan. Sekä kauppiaan että asiakkaan tulisi olla tuohon aikaan unten mailla.  Myös KD oli muuten tätä mieltä kaupan aukioloajoista päätettäessä. Tutkijan mielestä on väärin myös se, että viihteellistynyt vapaa-aika tunkeutuu levon ja yöunen reviirille.

Kysy itseltäsi, tuttaviltasi ja perheenjäseniltäsi milloin viimeksi nukuitte riittävästi. Parannuksenteko kannattaa. Kun nukut hyvin, jaksat.