Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Pääseekö Suomi kuin koira veräjästä?

Pääseekö Suomi kuin koira veräjästä?

22.09.2011

Kristiina Kunnas

Asiantuntijat ennustavat, ettei Suomi tule saamaan vaatimiaan Kreikka-paketin vakuuksia. Jos taas Kreikka kaatuu ja lipeää eurosta, Suomi pääsee kuin koira veräjästä. Emme saa vakuuksia, mutta eipä tarvitse osallistua lisälainapakettiinkaan.

Puolassa viikonvaihteessa kokoustaneet valtiovarainministerit joutuivat jälleen lykkäämään Kreikka-päätöksiään. Helleenien tasavallalla olisi kiire, mutta taas joudutaan odottamaan. Seuraava iso kokous on puolentoista viikon kuluttua Luxemburgissa.

Euron pelastusoperaatio pitkistyy ja mutkistuu.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä arvioi nykytilannetta suo-rämpimis-asenteeksi.  Hänen mukaansa EU ja sen valtiovarainministerit eivät ole osanneet tehdä selkeitä päätöksiä. On tehty sellaisia päätöksiä, joiden avulla päästään suossa metri eteenpäin, jotta ei hukuta juuri kohdalla olevaan suonsilmäkkeeseen.

Virallinen Ranska ja virallinen Saksa haluavat jatkaa Kreikan auttamista. Saksassa ei uskalleta antaa kansan vielä sanoa ääneen muita vaihtoehtoja. Mutta Ranskassa hallituksen ja opposition suut alkavat olla jo enemmän supussa, sillä kansa on alkanut huutaa ääneen. Kaksi kolmannesta ranskalaisista vastustaa Kreikan toista lainaohjelmaa kokonaisuudessaan. 

Asiantuntijat ovat ennustaneet - tosin suurella haitarilla - että Kreikan velkojen uudelleenjärjestelyyn voidaan joutua todella nopeastikin. Jollei tänään niin viikon päästä, jollei vuoden lopussa niin sitten ensi vuoden alussa.

Jos vielä hetki sitten oltiin sitä mieltä, että Kreikka halutaan eurosta pois, niin viime päivinä on lisääntynyt näkemys, että Kreikka pidetään yhä edelleen euron jäsenmaana.

Ääni kellossa on muuttunut. Nyt muistutetaan, miten tärkeää olisi ollut pitää vakaussopimuksesta kiinni, ja sijoittajavastuuta lisätä hyvän sään aikana.

Suomi tultaisiin muistamaan pahalla vuosikymmenten ajan, mikäli se nyt ajaisi auttamispaketin umpikujaan.

Käykö Suomelle niin, että se pelastuu kuin koira veräjästä? Ei siksi, että se olisi muita viisaampi ja taidollisempi, vaan siksi, että Kreikka kaatuu. Silloin Suomi ei menettäisi kasvojaan jäädessään ilman vakuuksia, mutta ei myöskään joutuisi lainapaketin maksajaksi.

Mutta silti voi käydä niin, että me suomalaisetkin joudumme Kreikan kaatumista seuraavan pankkikriisin maksumiehiksi.