Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kreikkalaisten kansallinen tehtävä

Kreikkalaisten kansallinen tehtävä

15.09.2011

Esa Erävalo

Tukihanojen sulkeutumista ja Kreikan konkurssia odotetaan mielestäni turhaan tänä vuonna. Joka tapauksessa maa tarvitsee pohjamudat ruopivan uudistuksen sillä sen kilpailukyky on rappeutunut pitkään.

Polttavimmin tarvitaan kulttuurimuutosta. Kreikkalaisten poliitikkojen tulee yhtyä kansalliseen pelastustehtävään, kuten Suomessa tehtiin 1990-luvun alussa. Kansan ei pidä ajatella, että mielenosoituksilla voisi luistaa veloista. Kreikan tulee muuttua investoijille houkuttelevaksi kohteeksi, mihin tarvitaan luotettava hallinto. Julkisen hallinnon korruptio, yleinen lahjusten pyytäminen ja antaminen, on saatava ankarin toimin kuriin.

Palkka- ja eläketasoa on pakko edelleen alentaa, kuten tehtiin Baltian maissa. Tarvitaan 10-15 miljardin euron lisäleikkaukset budjettiin. EU voisi taata Kreikan turvallisuuden, jotta maa voi alentaa Turkin varalta korkeita puolustusmenojaan.

Miljoona työntekijää on siirrettävä kannattamattomilta sektoreilta vientiteollisuuteen. Kilpailulta tulee poistaa esteet ja perustaa samankaltainen yksityistämisneuvosto kuin Saksassa DDR:n romahdettua. Yhtiöitä voidaan tarjota esimerkiksi henkilökunnan omistamiksi tai myydä ulkomaiseen omistukseen, kuten Suomessa 1990-luvun laman aikaan.

Yritysostajien tulee sitoutua pitämään osa työvoimasta, välittämään tietotaitoa ja investoimaan yritykseen. Jotkin eurooppalaisten liikepankit voisivat ottaa haltuun kreikkalaiset pankit.

Suljetut ammatit, kuten taksit ja arkkitehdit, tulee myös avata kilpailulle. Kiinteistörekisterit tulee saada kuntoon, niin että voi olla varma ostamansa kiinteistön omistussuhteista. Verotusjärjestelmä on uudistettava ja koulutusjärjestelmä nostettava uudelle tasolle.

Kuilusta nousu kestää kenties sukupolven ajan, mutta Kreikan ongelmat voivat ratkaista vain kreikkalaiset itse. EU:n maahan työntämä raha ei ole ratkaisu, ellei se suuntaudu kannattavina investointeina yritystoimintaan. Muutoin se toimii vain tapana siirtää lähinnä saksalaisten ja ranskalaisten pankkien saatavat jäsenmaiden yhteisiksi veloiksi. Jäsenmaiden, jotka kaikki joutuvat sisäiseen devalvaatioon nousevien talousmahtien sekä USA:n ja Japanin kilpailupaineessa.

Kreikalla ei ole muista poikkeavaa tietä eteenpäin, sen on vain tehtävä kaikki toimet muita radikaalimmin.