Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Riidellen eduskunnan syysistuntokauteen

Riidellen eduskunnan syysistuntokauteen

08.09.2011

Kristiina Kunnas

Eduskunta saapui syysistuntokautensa avaukseen valmiiksi riitaisena. Kulisseissa ja julkisuudessa tapellaan. Kuka on kääntänyt takkiaan kaikkein kiivaimmin? Riitaisuus asettuu helposti myös puolueiden sisälle, ei vain eri puolueiden välille.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen soimasi perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia hallituksen myötäilijäksi. Kaima kun ei lähtenyt Keskustan junailemaan välikysymykseen mukaan. Soini sivalsi Laanista todeten, että Keskustalla on vain huoli oman kannatuksensa romahtamisesta.

Edelleen Laaninen syytti Kokoomusta ja Sosialidemokraatteja valehtelijoiksi. Laanisen mukaan nämä valehtelivat viime eduskuntavaalien alla kuntauudistuksesta.

Nyt hallitus on Laanisen mukaan runnomassa kuntia pakolla yhteen, vaikka nykyiset päähallituspuolueet vaalien alla kielsivät ajavansa kuntien pakkoliitoksia.

Nämä nokkapokat käytiin pari päivää ennen tiistaista syysistuntokauden avausta. Vielä tiistaiaamuna suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri ja keskustan ryhmäpuheenjohtaja Kimmo Tiilikainen rähisivät Ylen Ykkösaamussa toisilleen velkapaketin vakuuksista. Kumpula-Natri nalkutti Tiilikaiselle Kiviniemen hallituksen antaneen avoimen piikin Kreikalle ilman mitään vakuusvaatimuksia, Tiilikainen puolestaan syytti demareita takinkääntäjiksi.

Lihavat riidat ovat herkullista kuultavaa. Ne ovat sitä politiikan viihdettä kuulijoilleen.

Mutta riidat kun eivät arkaile tulla myöskään puolueiden sisään. Voimme lähes nauttia nokittelusta, kun sitä tekevät vaikkapa ulkoministeri ja presidentiksi havitteleva entinen puhemies-pääministeri-puheenjohtaja. Vaikka siinä taistelevat saman puolueen konkaripoliitikot.

Mutta olisiko nautittavaa kuultavaa tuollainen riitely tai vähättely oman puolueemme sisällä? Viitteitä siihen on olemassa. Sen verran erilaisia solisteja ja muusikoita tässä kristillisdemokraattienkin orkesterissa soittelee.

Ilmassa on paljon hermoilua. Miten käy euron? Onko vakaus lopullisesti mennyttä? Miten Kreikan käy? Miten vakuuspaketin käy? Entä miten Suomen käy, jos Kreikka kaatuu? Miten omalle työpaikalleni käy, ja asunto- sekä muille veloilleni? Entä mistä uudet työt ja toimet nokialaisille, nordealaisille, upm:läisille, storaensolaisille?

Hermostuttavat ajat eivät ole omiaan lähentämään ihmisten välejä. Kuitenkin ainoa oikea ratkaisu kriisin keskellä olisi vahvistaa omat rivit, niellä jonkin verran omaa ylpeyttään ja itsekkyyttään ja hihat käärien pyrkiä rakentavaan yhteistyöhön.