Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kulutus on sovitettava todellisiin tuloihin

Kulutus on sovitettava todellisiin tuloihin

11.08.2011

Samuli Rissanen

Yli varojensa eläneiden maiden joukko kasvaa, kun maailma riutuu neljä vuotta jatkuneen finanssikriisin jäljiltä. Populismin pelossa päätöksentekijöiden tahto sovittaa menoja todellisiin tuloihin horjuu silti niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Suomi palasi kesälomakuukaudeltaan mustanpuhuvien pilvien alla. Viime viikkoina velkakriisi on laajentunut koskemaan yhä uusia maita Euroopassa ja Yhdysvallat käväisi elokuun alussa jopa vararikon partaalla.  Yhtäällä seinä on tullut totaalisesti vastaan, toisaalla toivotaan vielä elpymisen loitontavan akuutin kriisin uhkaa.

Vaikeita päätöksiä velkaantumisen hillitsemiseksi on kuitenkin siirretty tuonnemmaksi kaikkialla länsimaissa. Yksi syy tähän on se, että taloudellinen myrsky on nostattanut myös poliittisen ukkospilven. Populismin pelossa tarvittavia päätöksiä vitkutellaan aivan kalkkiviivoille saakka. Seuraus on täysin päinvastainen kuin se, mitä on toivottu: Kun myrkkyä ei uskalleta juoda, epäluottamus levottomilla markkinoilla lisääntyy. Spekulaatiokriisi vie helposti mennessään myös kansalaisten luottamuksen säälliseen talouskehitykseen. Suomessakin koettiin talouden nopeasyklisyys kesällä, kun muhkean vientikevään jälkeen kasvu tyrehtyi yhtäkkiä kuin seinään.

Epäluottamus ruokkii nihilismiä: Yhdysvalloissa kotimarkkinoihin täysin nojaava talousjärjestelmä ei ole enää onnistunut saamaan liikkeelle niitäkään kuluttajia, joiden ei edes tarvitsisi säästää.

Viisitoista kuukautta sitten Euroopan päämiehet julistivat niskalenkkiä markkinavoimista, kun Kreikan ensimmäiset tukipaketit olivat valmiita. Nyt, kun kriisi on ainoastaan laajentunut,  uskalletaan parhaimpaan kolmen A:n luokkaan kuuluvassa Suomessakin odottaa vain kituliaan kasvun vuosia. Se tietää työttömyyttä ja lisää velkaantumista.

Moni olisi jo valmis myöntämään, että ainoa lääke olisi nyt sovittaa kulutus todellisiin tuloihin. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi muistuttaa tässä lehdessä, että olemme oikeasti paljon köyhempiä kuin miltä näytämme. Velkaantumisvauhtimme on edelleen miljoona euroa tunnissa.

Samalla kun poliittinen järjestelmä yrittää taiteilla ulos kriisiä pyörittävien markkinavoimien oravanpyörästä, on yksityisen kansalaisen hyvä tiedostaa, että ajat ovat kenties pysyvästi muuttuneet. Talouden syklit ovat nopeutuneet ja epävarmuus on läsnä kaikkialla. Oma talous kannattaakin näissä oloissa pitää järjestyksessä ja maksukykyisenä, kaiken varalta.