Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » KD saa jouluna kerätä voimia kevään vaalitaistoon

KD saa jouluna kerätä voimia kevään vaalitaistoon

23.12.2010

Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraatit ovat eläneet elämänsä syksyn. Kohun jälkeen puolue sai jäsenryntäyksen, josta oli monet vuodet ainoastaan haaveiltu. Joulutauolle lähdetään kihelmöivässä tunnelmassa. Syntyikö Suomeen uusi arvokeskustelu? Pääseekö KD sen osingoille?

Suomen poliittinen kartta on kovin erinäköinen kuin neljä vuotta sitten, edellisten vaalien alla.

Silloin elettiin suhteettoman pitkään jatkuneen nousukauden loppuvaiheita, vaikka sitä ei toki tiedetty. Ne Euroopan maat, jotka nyt hakevat jättimäisiä lainapaketteja vararikkoa torjuakseen, ylivelkaantuivat tuolloin iloisessa yhteisessä huumassa.

Suomessa Kehittyvien maakuntien Suomi oli luonut vedenpitävältä vaikuttavan vaalirahoitusmallin.

Pähkinänkuoressa sen tuli paikallistasolla turvata yhteistyökykyiset kaavoittajaviranomaiset. Valtakunnan tasolla piti saada hallitus, joka olisi porvarillinen, siis myötämielinen suurliikemiesten investointihankkeille.

Näihin vaaleihin mennään siten, että vaalirahoittajat ovat varovaisempia kuin koskaan.

Viime vaalien alla paperimiehillä oli ollut vielä varaa lakkoilla, vaikka muitten duunareitten mielestä porukka oli jo muutenkin hyväosaista. Meni vain muutama vuosi, ja alalta oli hävinnyt tuhansia työpaikkoja, tehtaita seisautettu ja myyty. Moni paperikunta oli joutunut peruuttamattomaan rakennemuutokseen.

Kokoomus, Keskusta ja Sosialidemokraatit kävivät 2007 rintarinnan tasavahvoina pääministerivaalit. Nyt  silloinen voittaja-pääministeri on lähtenyt hallituksesta ja joutunut rikostutkintaan. Jokainen näistä kolmesta vanhasta puolueesta joutuu vähän väliä vilkaisemaan taustapeiliin: Saavuttavatko Perussuomalaiset ja menevätkö peräti ohi?

2007 vaaleihin KD meni rohkeasti itseironisesti Tiukkapipo-teemalla ja sloganilla Usko tai älä. Oltiinko vahingossa hiukan liian aikaisin liikkeellä? Vanhoilliset, tulessa palamattomat arvot nousivat nimittäin menneen syksyn keskustelujen jälkeen aivan uudella tavalla esiin.

Konservatiiviset, kristilliset perusarvot ja Raamattuun tukeutuminen ovat KD-puolueelle siunaus - ja vitsaus.

Samoista arvoista,  joista KD:tä moititaan ja mollataan, samoista arvoista se myös tunnetaan, ja niiden esilläpitämisestä sitä myös kiitetään.

Siistiä olisi, jos Kristillisdemokraatit saisivat elää elämänsä syksyn jälkeen myös elämänsä kevään.

Joulu, mielestäin kaikkein paras juhla juhlien, on sopiva aika irtautua ja kerätä voimia vaalitaistoon.

Sillä voimia tullaan totisesti tarvitsemaan.