Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Avioliittolaista tuli tahtomattakin tärkeä vaaliteema

Avioliittolaista tuli tahtomattakin tärkeä vaaliteema

21.10.2010

Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit saivat kampanjan, jota ei oltu suunniteltu eikä tilattu. Kysymys sukupuolineutraalista avioliitosta nousi politiikan valokeilaan kesken KD:n Terveystalkoiden.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen olisi epäilemättä mielummin paistatellut lehtien otsikoissa kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvillä teemoilla, mutta suomalaisia kiinnostavat  nyt enemmän puoluejohtajan näkemykset homoseksuaalisuudesta ja sukupuolineutraalista avioliitosta.

Sarkasmiin taipuvainen voisi tulkita tilanteen niinkin, että valtakunnassa on kaikki varsin hyvin, kun on varaa käydä korkean tason debattia homoseksuaalien avioliitto-oikeuksista.

Haluttiinpa tai ei, asia on jo nyt noussut yhdeksi tulevien eduskuntavaalien keskeiseksi teemaksi. Kiitos kuuluu kuitenkin aivan muille puolueille kuin Kristillisdemokraateille, jotka eivät ole halunneet muuttaa nykyistä avioliittolakia. Kokoomuksen ja Vihreiden esiintuoma sukupuolineutraali avioliittolaki sen sijaan toisi radikaalin arvomuutoksen vuosisataiseen perinteeseen. Tässä tilanteessa Kristillisdemokraattien on ollut pakko ottaa kantaa.

Keskustelun tuoksinassa mopo näyttää karanneen monilta käsistä: Myllerryksen silmään joutunutta Päivi Räsästä on ehditty syyttää muun muassa homokysymyksellä ratsastamisesta ja poliittisesta pelistä. Kaikkein epäloogisimmat ovat jopa vaatineet puoluejohtajaa vastuuseen kirkosta eronneiden tekemistä ratkaisuista. Keskustan Mari Kiviniemen esittämä arvio poliittisen pelin pelaamisesta puolestaan paljastaa, ettei pääministeri itse näe kysymyksen ankkuroituvan mitä suurimmassa määrin yhteiskuntaa ylläpitäviin arvoihin.

Päältäpäin katsottuna marginaalien asialta näyttäytyvä sukupuolineutraali avioliittolaki on kuitenkin yhden yhteiskunnan peruspilarin hajottamista.  Niitä ovat KD:n mukaan miehen ja naisen muodostama avioliitto ja perhe, jos kohta näiden fundamenttien mainitsemisesta on tullut yhteiskunnassamme epäkorrekti asia.

Kansalaiset ovat jo alkaneet äänestää jaloillaan. Jumalanpalveluksista ja Raamatun opetuksista jo valmiiksi vieraantuneet uloskirjautuvat nyt kirkosta.

Sen sijaan politiikan saralla arvokonservatiivit etsivät parhaillaan uutta kotia. Kokoomuksen ja KD:n porstuoissa on jälleen ollut liikettä. Nyt ovi käy KD:n suuntaan.