Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Mistä on hyvät ehdokkaat tehty?

Mistä on hyvät ehdokkaat tehty?

16.09.2010

Kristiina Kunnas

Mitkä ovat ne ominaisuudet, joilla mennään läpi ensi kevään vaaleissa? Jos on tunnettu, tuoko se varmasti kansanedustajan paikan? Jos panostaa valtavasti rahaa, viekö se Arkadianmäelle?

Mistä on hyvät ehdokkaat tehty? Mistä on hyvät ehdokkaat tehty?

Joka puolueessa mietitään nyt kuumeisesti, ketkä olisivat ne parhaat ehdokkaat, jotta menestyminen ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa olisi maksimaalinen.

Joka ikisessä puolueessa myös tuskaillaan sitä, että läheskään kaikki nämä parhaat ehdokkaat eivät ole joko käytettävissä lainkaan tai ainakaan lähdössä ehdolle juuri meidän puolueeseen.

Kristillisdemokraattien Helsingin piirin ehdokasasettelu on reilussa puolimatkassa juuri tällä hetkellä. Viime lauantaina 50-vuotisjuhliaan rennossa ja lämpimässä tunnelmassa viettänyt piiri on nimennyt 12 ehdokasta, ja syksyn mittaan saadaan vielä yhdeksän kandidaattia lisää. Entä riittääkö äänestäjiä?

Englantilainen kansanloru kysyi ja suomalainen runoilija Kirsi Kunnas vastasi aikoinaan siihen, mistä on pienet tytöt tehty ja mistä on pienet pojat tehty. Tytöt ja pojat oli muuten lorussa tehty harvinaisen erilaisista aineosista, ja moni lapsi olikin salaa kovin tyytyväinen siitä, että oli tehty juuri niistä raaka-aineista. Yök, sanoi tyttö, eikä olisi suinkaan suostunut olemaan  valmistettu etanoista, sammakoista, koiran häntätupsukoista. Poika ei ehkä niinkään suuresti välittänyt sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista.

Mistä on hyvät ehdokkaat tehty?

Helsingin piirin tilanteessa on ihailtavia piirteitä. On taitavaa osaajaa moneen suuntaan, eri alojen huippuammattilaisia, nuoria ja nuorekkaita, esiintymistaitoisia ihmisiä eri viitekehyksistä. Kahta asiaa saattaa olla vielä haussa: julkkisehdokkaita sekä isoja vaalibudjetteja.

Kiistaton julkkis voisi tuoda vielä reippaasti lisää ääniä. Mutta pelkkä julkisuus ei riitä, eivätkä pelkät isot rahat. Eivät läheskään kaikki TV:stä tutut tai pitkän linjan Suomi-popparit ole vuosien saatossa olleet läpimenijöitä. Tarvitaan siis muutakin.

Mistä on hyvät ehdokkaat tehty?

Valovoimaisuudesta, kuuntelemisen taidosta, puhumisen taidosta, aseista riisumisen taidosta.

Kelvollisesta vaalibudjetista, oivallisesta vaaliohjelmasta, ahkeroivasta tukijoukosta, maltillisesta mielenlaadusta.

Tunnettuudesta, suosiosta, pätevyydestä, huumorintajusta, myötäelämisen kyvystä, suostuttelutaidosta.

Niistä on hyvät ehdokkaat tehty.