Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Vain hölmöläiset tinkivät terveydestään

Vain hölmöläiset tinkivät terveydestään

02.09.2010

Samuli Rissanen

Valtionvarainministeriön tavoite pidentää suomalaisten työuria on hyödytöntä puuhastelua, jos samalla annetaan suurten väestöryhmien terveyden rapautua. Kansalaisten kahtiajakautuminen näkyy jo nyt yhä rajumpina eroina terveydessä ja työkyvyssä.

Samalla, kun työssä pitäisi uuden mantran mukaan jaksaa kalkkiviivoille saakka, päätyvät tuhannet eläkeläisiksi jo ennenkuin työura ehtii alkaakaan. Nuorten, alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeen saajien määrä on viime vuosina kasvanut kolmanneksella.

Ne, jotka jaksavat työelämässä kolmenkympin jälkeenkin, ovat terveydeltään ja työkyvyltään keskenään hyvin erilaisessa tilanteessa. Suorittavaa työtä tekevä 35-vuotias suomalainen mies sairastaa enemmän ja kuolee kuusi vuotta varhemmin kuin toimihenkilönä toimiva entinen armeijakaveri. Vaimo porskuttaa vieläkin kauemmin raksamiehensä jälkeen, sillä naiset elävät keskimäärin seitsemän vuotta miehiä pitempään.

Jokin suomalaisessa kulttuurissa ja terveydenhuollossa mättää, kun kansalaisten väliset sosioekonomiset kuolleisuusserot ovat Länsi-Euroopan jyrkimpiä. Erityisesti suomalaisten miesten koulutus ja taloudellinen tilanne ratkaisevat motivaation toimia terveyttään edistävästi.

Elämässä selviytymistä avittavat yhteiskunnan resurssit ovat puolestaan jakautuneet epätasaisesti. Työterveyshuollon piirissä oleva hyvinvoiva suomalainen ehtii hoitaa jopa terveyttään, kun taas työtön käy terveysasemalla jonottomassa vain akuuttien sairausoireittensa helpottamista.

Vain hölmöläiset tinkivät terveydestään. KD:n puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan väärin kohdennetuilla menoleikkauksilla saadaan vain suurta vahinkoa ja paljon kustannuksia. Voi olla, että 90-luvun laman aikana tehdyt virhesäästöt näkyvät yhä kansalaisten terveyseroissa ja nuorille myönnettyjen eläkkeiden määrässä.

Lasku erääntyy korkoineen maksettavaksi: Jo pelkästään alle kolmevitosten eläköityminen maksaa yhteiskunnalle liki seitsemän miljardia eikä sitä summaa kateta, vaikka hyvinvoivien työuria pidennettäisiin kolmella vuodella loppupäästä.

Pohja koko elämänmittaiselle terveydelle ja hyvinvoinnille luodaan perheissä. Yhdeksi lääkkeeksi Päivi Räsänen tarjoaisikin kevään 2011 hallitukseen perheministerin salkkua, vaikka sitten peruspalveluministerin kustannuksella.  Satsaus perheisiin näkyy viiveellä, mutta talletus kasvaa korkoa. On näet verrattomasti edullisempaa antaa hyvät rakennusaineet lapselle, kuin korjata aikuinen, jonka muurit ovat sortuneet.