Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Millainen on KD:n alapohja?

Millainen on KD:n alapohja?

26.08.2010

Kristiina Kunnas

Talotehdas Finndomon valmistaloihin on tilattu kymmeniä tarkistuksia sen jälkeen, kun kosteusongelmat ilmestyivät julkisuuteen. Alapohjan koneellinen kuivatus on uusi menetelmä, mutta vedenpitävä ei näköjään sekään ole.

Millainen on KD:n alapohja? Kuiva, kostea vai peräti homeinen?

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä näkyy ja näyttäytyy Pohjois-Savossa kesäkokouksessaan tällä viikolla.

Esillä ollaan sekä maakunnan kriisikohteessa Varkaudessa että keskuskaupungissa Kuopiossa.

Varkaudessa on menossa hurja muutoskriisi, kun paperiin ja Stora Ensoon vuosikymmenet nojannut kaupunki on menettämässä sanomalehtipaperituotantonsa. Mutta  KD:n mittakaavassa Varkaus on ihmeellinen paikka. Kunnallispolitiikan riitojen ja yhteensopivien henkilökemioiden seurauksena siellä on jättimäinen KD-ryhmä. Erityinen keskushenkilö on Varkauden pieni suuri mies: kolmannen kauden kansanedustaja Kari Kärkkäinen.

Ensi huhtikuun vaaleissa Pohjois-Savon kohtaloksi koituu se, mistä kaikki muuttotappiovaalipiirit kärsivät. Valittavien kansanedustajien määrä laskee vaalipiirissä kymmenestä yhdeksään. Samalla läpimenevän edustajan äänikynnys nousee. Jo viimeksi KD ja Kärkkäinen tarvitsivat yli kahdeksan prosenttia annetuista äänistä, ja silti saatu paikka oli edustajajoukon viimeinen.

Ei siis ihme, että privaattipuolellakin tällä kaudella kovia kokenut kansanedustaja Kärkkäinen ei vielä ole vahvistanut ehdokkuuttaan. Annettavaa hänellä, vasta 40-vuotiaalla mutta jo kokeneella parlamentaarikolla, olisi puolueelleen, kotikaupungilleen, vaalipiirilleen ja isänmaalleen vielä monen kauden verran.

Jos KD:tä verrataan talopakettiin, tarvitaan pientä laittoa sekä asumiskerroksissa että alapohjassa.

Talo seisoo jykevällä arvopohjalla, mutta sen seinät, katto ja sisustus rakentuvat aktiivitoimijoista, valtuutetuista, kansanedustajista ja puoluejohdosta. Heidän olisi ajoissa tiedettävä, ovatko käytettävissä vaaleissa. Syytä on oppia myös se hieno taito, että siirtää oikeaan aikaan kapulan eteenpäin. Joskus venyvät vaihdot pitkiksi.

Puolueessa on voitava tuulettaa kunnolla. Mielenkiintoista on päästä seuraamaan, millaiset tuuletukset käydään kesäkokouksessa Pohjois-Savossa.

KD-talon alapohja ei pääse homehtumaan, kun tuuletuksesta huolehditaan, sillä ”hyvin eristetty ryömintätila pysyy lämpimänä eikä sinne pääse kosteaa ulkoilmaa”, kuten tekniikan tohtori Jarek Kurnitski Aalto-yliopiston teknillisestä korkeakoulusta toteaa.