Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Maanselkä sanan­vapauden vedenjakajalla

Maanselkä sanan­vapauden vedenjakajalla

19.08.2010

Samuli Rissanen

Kuukausi eri viestimien uutisotsikoissa kuulostaa äkkiseltään kenen tahansa poliitikon ja kansanedustajaehdokkaan unelmalta, mutta KD:n viestintäpäällikkö Asmo Maanselälle kulunut kesälomakuukausi kävi piinaviikoista.

Seksuaalivähemmistöjen Pride-marssia lehtikirjoituksellaan sohaissut Maanselkä joutui mediamyllytykseen, jollaista ei ollut aiemmin kokenut. Syytökset eivät pomppineet silmille ainoastaan lehtien sivuilta vaan Maanselän niskaan hengitti myös tutkintapyyntö viharikoksesta epäiltynä.

Juopa Maanselän ja Jyväskylän Setan puheenjohtaja Petri Janhusen välillä päättyi sopuun, mutta tapaus kuvastaa, että nykyisin avaraksi oikeudeksi mielletyn sananvapauden tiimoilta voidaan ajautua hyvinkin ahtaalle kujalle.

Maanselkä ajatteli mielipidekirjoituksensa olevan keskustelunavaus, mutta se tulkittiin vihapuheeksi. Niinpä Kristillisdemokraattien viestintäpäällikkö havaitsi olevansa yhtäkkiä samassa poterossa kyynelkaasua suihkuttavien ja ikkunoita hajottavien uusnatsien kanssa.

Lisäksi Maanselkä koki, että media jätti jälleen kerran huomioimatta itse asian, eli seksuaalivähemmistöjen oman viharetoriikan. Maanselkä ei edelleenkään ymmärrä, miksi vihan ja kuoleman huutaminen heterokulttuurille on sallittua Pride-kulkueissa, mutta sellaisen toiminnan kritisointi puolestaan tulkitaan viharikokseksi. Onko siis olemassa sallittua vihapuhetta? Entä menikö Jyväskylän Setan puheenjohtaja jo liian pitkälle harkitessaan tutkintapyyntöä Maanselän kirjoituksesta, joka kuitenkin julkaistiin asiallisen uutislehden maineessa olevassa ja maakunnan päälehdessä Keskisuomalaisessa?

Kenenkään ei pitäisi syyllistyä vihanlietsontaan, sillä aina löytyy niitä, jotka myös pyrkivät toteuttamaan käytännössä viharikoksia. Silti sananvapaus on niin ehdoton oikeus, että sen tiimoilta ei pitäisi joutua kovin helposti tulkinnan kehälle. Toivoa sopii, että Suomessa vältytään Ruotsin kaltaisista tilanteista, joissa pastoria ollaan pistämässä vankilaan kirkkokansalle julistetun saarnan perusteella.

Vihapuhe kuulostaa niin mustamaalaavalta syytökseltä, että sen sisältö kannattaisi  nyt viimeistään avata ja kansantajuistaa. Muutoin siitä voi tulla yksi moniarvoisen yhteiskunnan yleisimmistä lyömäaseista.