Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Lehmästä on paljon opittavaa

Lehmästä on paljon opittavaa

12.08.2010

Kristiina Kunnas

Mitä annettavaa jäi kesälomasta ja Mikkelin Farmarista tulevaan vaalivuoteen? Lehmä. Tuosta väheksytystä ja mitättömällä temperamentilla varustetusta lauhkeasta kotieläimestä on paljon opittavaa. Niin elämässä, työssä kuin politiikassakin.

Ei rodulla niin väliä, mutta siltikin Ayrshiret ja Holsteinit ovat kaikkein hienoimpia.

Isossa Kirjassa kehotetaan (laiskoja) menemään muurahaisen tykö ja oppimaan siitä.

Muurahainen on ainaisessa liikkeessä. Se kuljettaa ja rakentaa tehokkaasti ja järjestelmällisesti.

Mutta näennäisen hitaasta lehmästäkin voi oppia.

Ylpeät omistajat ovat tuoneet hienot ja täydellisesti hoidetut eläimensä Mikkelin Farmariin. Lehmät makailevat parressaan raviradan takana. Tuoksuu makealta ja puhtaalta navetalta, kuten nostalgisissa lapsuusmuistoissa. Lietteen haju on tiessään, sillä nämä eläimet saavat olla kuivapahnoilla.

On kuuma ja on kärpäsiä. Ihmiset ja poliitikot ovat kireinä kuin viulunkielet. Mutta näilläpä onkin lehmän hermot. Täysin tyyninä ne antavat ihmisten ja kärpästen kiertää ympärillään.

Mitäpä sitä turhia hötkyilemään? Miksi stressaantua ja tuhlata paukkuja asioihin, joille ei voi mitään? Kuten kuumuuteen tai kärpäsiin tai liian lähelle tunkeviin uteliaisiin katsojiin.

Sitten se märehtiminen.

Hyvää ja terveellistähän se olisi, ettei jäisi menneissä asioissa pyörimään, kierimään saati rypemään.

Mutta märehtimistä on sittenkin puolustettava.

Ajattelepa, mitä tämä hieno, hillitty ja ylen kärsivällinen eläin saa märehtimisellään aikaan.

Se synnyttää heinästä, mitä vaatimattommimmasta rehusta, kaunista valkoista nestettä. Maidosta ja siitä tehdyistä tuotteista ihminen saa valkuaista ja kalkkia eli proteiinia ja kalsiumia luiden ja lihasten rakennusaineeksi. Kerma ja voi kuuluvat gurmeekeittiöön. Lisäksi lehmän tuottamasta maidosta syntyy satamäärin herkullisia juustoja.

Mutta yksinkertaisen oloisella lehmällä onkin moninkertainen tuotantolaitos sisuksissaan, sillä märehtimiseen ja maidonvalmistukseen se tarvitsee niin pötsin, verkkomahan, satakerran kuin myös juoksutusmahan.

Vaalivuonna KD tulee tarvitsemaan lehmän hermot ja oikeanlaisen märehtimisen taidon. Lehmän hermot kestävät paljon vastustusta ja kiukkuista kärpäsen pörinää.

Märehtimällä saadaan jalostettua vaatimattomat rehut mitä parhaimmiksi vaalisloganeiksi ja nerokkaiksi kampanjoiksi.