Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Julkiset taloudet saatava plussalle

Julkiset taloudet saatava plussalle

17.12.2009

Esa Erävalo

Talouskriisiin meidät vei usea perustaltaan eettinen epäonnistuminen: pankkien ja sijoituslaitosten epäonnistuminen sisäisessä valvonnassaan, luokituslaitosten riskiluokituksissa ja julkisen valvonnan epäonnistuminen eri maissa, kuten Yhdysvalloissa, Englannissa ja Saksassa.

Globaalin talouskriisin alla pankit ja sijoituslaitokset olivat irtautuneet reaalitaloudesta ja ne oli päästetty kasvamaan niin suuriksi, että ne oli pakko pelastaa, jotta koko rahoitusjärjestelmä ei kaatuisi.

Nyt tarvitaan tehokasta kansainvälistä ja kansallista valvontaa ja ohjausta. EU:ssa tarvitaan jatkuvia stressitestejä pankeille, sillä Euroopan pankeissa muhii yhä satoja miljardeja euroja roskalainoja.

Pankit ja sijoitusyhtiöt tulevat olemaan entistä suurempia kriisin jälkeen. Ne on saatava kuriin ja kasvattamaan puskureita tulevien kriisien varalta. Valtiot ovat tällä kertaa ottaneet velat kannettavikseen, mutta toista kertaa siihen ei ole varaa.

Irlanti, Kreikka, Portugali ja Italia kuuluvat niihin moniin maihin, joilla alkaa olla vaikeuksia saada uutta velkaa, jolla maksaa velkojensa korot ja lyhennykset. Ilman erityistoimia EU-maiden keskimääräinen velka tulee olemaan 120 % kansantuotteesta vuonna 2020, kuten Kreikassa jo tällä hetkellä. Tilanteen ratkaisu vaatii julkisten tukien poisvetämistä ja julkisten menojen leikkauksia, mutta ne voidaan aloittaa vähitellen vasta kun talouselämä selviää ilman apua, kenties vasta 2011.

Ruotsissa saadaan valtiontalous plussalle vuonna 2013, lupaa valtiovarainministeri Anders Borg. Hänen keinovalikoimassaan on sosiaalietujen leikkaamisia, indeksisidonnaisuuksien purkuja ja korotuksia tupakka-, alkoholi-, energia- ja hiiliveroihin. Borgin listaan voisi lisätä ainakin kansainvälisen veron finanssisiirroille, jota Suomessa kutsutaan pörssiveroksi. Tällaista esitti KD:n europarlamentaarikko Sari Essayah Euroopan parlamentin talousvaliokunnassa viime viikolla.

Suomessa työttömyys saavuttaa vuoden kuluttua huippunsa, noin 13-14 % Tapiolan ennusteiden mukaan. Huhtikuussa 2011 ovat eduskuntavaalit. Puolueiden on esitettävä vaaleissa vaihtoehtonsa miten ne saavat maan talouden kasvuun ja julkisen talouden plussalle. Me emme voi mennä väestön nopean ikääntymisen vuosikymmeniin heikolla valtiontaloudella.