Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Yrittäjä pitää Suomea pystyssä – kuka pitää yrittäjää?

Yrittäjä pitää Suomea pystyssä – kuka pitää yrittäjää?

17.09.2009

Kristiina Kunnas

Peter Östmanin ja KD:n vaihtoehtobudjetin ehdottama carryback-menettely eli tappiontasausjärjestelmä muodostaisi yrittäjälle elintärkeän sillan menestyksellisten ja tappiollisten vuosien väliin. 

Euroalueella bruttokansantuote kasvaa tässä vuosineljänneksessä, hehkutettiin viime viikolla. Sen jälkeen se kääntyy jälleen laskuun. Eli vuodesta 2010 on tulossa vaikea.

Suomen uutiset ovat tätäkin synkempiä. Työllisyytemme kivijalasta, pienistä ja keskisuurista yrityksistä, suuri osa voi erittäin huonosti. Enintään neljän hengen yrityksissä jo kolmanneksella on maksuvaikeuksia, ja viiden-yhdeksän työntekijän yrityksilläkin neljänneksellä.

Rahoituksen saatavuuden kanssa kamppailee 10 prosenttia pk-yrityksistä, kun tavallinen tilanne on aiemmin ollut prosentin kahden luokkaa.

Nyt on ennustettu, että talouden taantuman pohja on jo saavutettu Euroopan mahdeissa Saksassa ja Ranskassa sekä Japanissa. Kiinassa on saatu hyviä tuloksia voimakkaalla elvytyksellä, eli siellä on saatu kasvu pysymään vahvana.

Suomen luvut ovat tätä uutistaustaa vasten lohduttomia, muistuttaa EK:n talouspolitiikkasektorin johtaja Jussi Mustonen. Elinkeinoelämän Keskusliiton ennusteissa koko vuoden luvuista tulee rumaa luettavaa.

Teollisuustuotannossa ei näy mitään elpymisen merkkejä. Uudet tilaukset ovat runsaan kolmanneksen edellisvuotta pienempiä. BKT:n volyymi rojahti alas vuoden toisella neljänneksellä. Se oli nyt lähes kymmenen prosenttia (9,4) edellisvuotta pienempi.

Tähän taloudellisen syöksykierteen tilanteeseen julkaisee Kristillisdemokraatit oman vaihtoehtobudjettinsa. Tällä kertaa budjetin laatiminen on saattanut aiheuttaa joitakin harmaita hiuksia tekijäporukalleen. Tyhjästä on paha nyhjäistä. Kun rahaa ei kertakaikkiaan ole, on sen tahkoaminen jostain nyt erityisen kivulloista.

Ymmärrettävästi KD:n vaihtoehtobudjetin rahanjaon kärjessä komeilee kaikkein kipeimmin apua tarvitseva: Huonostihoidettu vanhus.

KD:n yrittäjämyönteisyys ei nytkään ole sanahelinää. Yrittäjien starttirahaa lisättäisiin kolme miljoonaa. Kenties paras ehdotus on yrittäjien hyvien ja huonojen vuosien välille elintärkeää siltaa rakentava carryback-menettelyn nimellä kulkeva tappiontasaus, jota jo käytetään joissakin Euroopan maissa. Sille annettaisiin 40 miljoonaa.   

Taantuman vuoksi miinusmerkkisten vuosien tappiot voitaisiin vähentää yritysten aiempien vuosien voitoista. KD esittää nyt määräaikaisena elvytystoimena myös tappioiden taannehtivaa vähennysoikeutta. 2009–2011 tappiot tulee voida vähentää yrityksen aiempien vuosien voitoista. Tällä turvataan yritysten maksuvalmiutta.

Erittäin kannatettava idea.