Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kinkkinen budjetti, kinkkisempi verotus

Kinkkinen budjetti, kinkkisempi verotus

10.09.2009

Samuli Rissanen

Kaikki puolueet ovat nyt teroittaneet kyntensä budjettikeskusteluja varten, joita käydään koko ensi viikko. Eduskunnan remontoitu istuntosali saa viiltävän sisäänajon, kun puheenvuoroissa sivalletaan sanansäilällä.

Oppositiossa demareiden rakkikoirakuoroon liittyy varmaan muitakin, mutta Kristillisdemokraatit aikovat valita velkaantumista hillitsevän asialinjan. Se ei välttämättä tuo poliittisia irtopisteitä.

Päivi Räsänen kommentoi KD:n vaihtoehtobudjetin muokkaamisen keskeltä, että tilanne on kinkkinen. Veroastettakin on tulevina vuosina pakko nostaa, jotta edes nykyiset palvelut saataisiin säilytettyä. Vielä kinkkisemmäksi asian tekee se, että jokaisessa verotuskohteessa on omat porsaanreikänsä, joista rahaa valuu sivu suun. Demareiden on helppo huutaa kireämpää tuloverotusta ja tiukempaa progressiota, mutta veronkiristykset usein myös kaventavat veropohjaa. Progressioon pitää löytää oikea suhde, jotta halutut tulot saadaan todella kerättyä.

Kristillisdemokraateilla ei ole vielä omaa kirjattua veropoliittista ohjelmaa, vaikka peruslinjaukset ovat selkeät: Verotetaan kulutusta sekä ihmiselle ja ympäristölle haitallisia aineita, ja samalla pidetään työn ja pääomien verotus kilpailukykyisenä. Talouspoliittisesti olisi järkevää verottaa pienituloisia kevyesti, jotta ostovoima säilyisi ja työnteko pysyy kannattavana vaihtoehtona.

KD:n verovelhon Bjarne Kalliksen mukaan valtion budjettiesityksestä olisi mahdollista säästää kokonainen miljardi ilman, että sitä huomaisi monikaan suomalaisista. Kallis verottaisi pääomia 29 prosentin mukaan, eli korotusta tulisi yhden prosentin verran. Sen sijaan yleiseen arvonlisäveroon hän ei koskisi, sillä se on naula yritysten ja kilpailukyvyn arkkuun.

Kristillisdemokraattien budjettilinjauksessa haetaan nyt pitemmän aikavälin ratkaisuja. Populismi olisi paljon helpompi valinta, mutta KD:lle yhteisten asioiden hoitamisessa on kyse vastuullisuudesta.

Vaikka taloudesta kiirii tällä hetkellä myönteisiäkin uutisia, kestää tovin, ennen kuin elpyminen näkyy valtion kassassa.

Valtiontalouden lihavat vuodet saattavat olla jopa lopullisesti takanapäin, kun nykyisen taantuman jälkeen ikääntynyt Suomi harvenee  työssäkäyvistä veronmaksajista.

Tähänkin Kristillisdemokraatit aikovat nyt varautua.


Kirjoitusvuorot jaetaan toimituksen ja Brysselin kesken
KD-viikkolehti sai pääkirjoitustiimin

KD-viikkolehden pääkirjoitusjoukko muodostui tutusta porukasta.

Pääkirjoitustiimin KD-viikkolehdessä muodostavat politiikan toimittaja Samuli Rissanen, yhteiskunta- ja kulttuuriaiheisiin erikoistunut Risto Rasilainen sekä vt. päätoimittaja Kristiina Kunnas.

Brysselin-mauste pääkirjoituksiin saadaan pitkäaikaiselta päätoimittajalta Esa Erävalolta, joka on juuri aloittanut työskentelyn Sari Essayah’n toimistossa.