Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Ekokonservatiivisuus tarvitsee kyytipojakseen selkokielisyyttä

Ekokonservatiivisuus tarvitsee kyytipojakseen selkokielisyyttä

03.09.2009

Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puoluekokous uhkui muutosta, joka kuoriutui esille kokouksen huipentaneessa varapuheenjohtajakisassa. Puoluejohtaja Päivi Räsänen näkee  valituissa, Teuvo V. Riikosessa, Sari Palmissa ja Jussi Kärmerannassa, aineksia unelmatiimiksi.

Nyt, kun kokousedustajat ovat äänestäneet puolueelle muutosta, on hyvä muistaa, ettei puoluejohto saa yksin uudistusta aikaan, vaikka etevä onkin. Muutosta uhonneiden pitää itsekin toimia luodun strategian mukaisesti.

Politiikka muuttuu yksinkertaiseksi matematiikaksi, kun puolueet pyrkivät realisoimaan kannatustaan:  Vain annetut äänet lasketaan. Innostavan puoluekokouksen jälkeenkin on todettava, että KD on tällä hetkellä vielä kaukana tavoitteestaan napata kymmenen kansanedustajaa kuuden prosentin kannatuksella tulevissa eduskuntavaaleissa.

Mitäpä tehdä? KD on viime vuosina pyrkinyt kalastamaan uusia äänestäjiä tiukkojen pipojen, film noirin ja perhearvojen koktaililla, mutta kannatuskäyrä on sojottanut vaakasuoraan. Ammattillisuuttakin on tuotu kehiin ja toimintaa ajanmukaistettu, vaikka politiikan tutkijoiden tylyltä tuntuva arvio onkin, ettei sellainen puuhastelu toisikaan puolueille lisää äänestäjiä. Viimeisin lanseeraus on sosiaalinen ekokonservatiisuus,  jonka avaamisessa katse kohdistuu selkokielisenä tunnettuun varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikoseen.

Savonlinnalaisen rehtorin lukujärjestykseen kuuluu kansan syvien rivien ymmärtäminen ja uskottavan vaihtoehdon tarjoaminen. Kansan tarpeisiin vastaaminen voi tuoda jättipotin: Lähihoitaja Tarja Tallqvist alkoi sitkeästi puolustaa vanhusten oikeuksia ja hänestä tuli kansanedustaja. Päästäkseen tavoitteisiinsa puolue tarvitseekin lisää tekijöitä, jotka näkevät oman elämänympäristönsä kipuilut ja ovat valmiita laittamaan itsensä likoon. Kodin, yhteisön tai ympäristön puolesta, aihepiiri on vapaa.

Strategiaakin pitää olla. Puheenjohtaja Päivi Räsänen osuu oikeaan maaliin, kun näkee Kokoomuksen ja Keskustan jättäneen omat arvokonservatiivinsa kodittomiksi. Kadulle lakaistujen nenään voisivat KD:n kuumentamat arvot tuoda entuudestaan tuttua tuoksua. Mikäli suurten puolueiden hegemonian muodostama pato joskus todella murtuisi, olisi KD:n kannatuspotentiaalille enää taivas rajana.