Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Antisemitismi on pukeutunut terrorismin kaapuun

Antisemitismi on pukeutunut terrorismin kaapuun

04.12.2008

Samuli Rissanen

Neljä tuhatta vuotta sitten maapallolle juurrutettu antisemitismi puskee esiin tämän tästä. Historiassa on ajanjaksoja, jolloin juutalaisvastaisuus on ryöpsähtänyt vainoiksi asti, mutta kaikkina aikoina on ollut kansanryhmiä, joiden tavoitteena on juutalaisten tuhoaminen.

Tämä irrationaalinen raivo on repinyt meitä tihentyvään tahtiin tällä vuosituhannella. Ensin syttyi Intifada, palestiinalaisten kansannousu, sitten tulivat terrori-iskut. Mikäli maailma ei järjesty tätä vihollisuutta vastaan, ehdimme nähdä lähitulevaisuudessa lisää tuhotöitä, kenties sotia.

Viime viikolla vuorossa oli Mumbai.  Jäljet löysivät nopeasti sylttytehtaalle: Mumbain terrori-iskun toteuttajat viettivät aikaansa Chabadin juutalaiskeskuksessa, jotta osasivat hyökätessään tehdä siellä mahdollisimman selvää jälkeä. He surmasivat keskuksen johtajan, Gabriel Holtzbergin ja hänen vaimonsa, keskuksen rabbin ja kolme muuta juutalaista.

Suomessa ICEJ osui ajankohtaiseen saumaan järjestäessään eduskunnassa Iranin uhkaa koskevan paneelikeskustelun marraskuun lopulla. Bjarne Kalliksen isännöimä seminaari keräsi Pikkuparlamentin auditorion täyteen maailman turvallisuudesta kiinnostuneita kuulijoita. Eikä ihme, sillä Iranin ydinaseprojekti nousi Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan yhdeksi kärkiteemaksi ja EU:ssakin se on kuuma peruna.

Ikävä, ettei eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ole Iranin uhkasta maailman rauhalle yhtä kiinnostunut. Asiaa ei ole käsitelty valiokunnassa varapuheenjohtajan mukaan lainkaan. Vaikka Suomi on niittänyt mainetta rauhanrakentajana, täällä ei ehkä osatakaan tarttua konfliktiin, jonka lähteenä on selkeästi irrationaalinen uskonnollinen fundamentalismi.

Iranin tärkein vientituote on viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan ollut islamilainen vallankumous. Iran on islamilaisen jihadin, Hamasin ja Hizbollahin huomattava rahoittaja, mutta sillä on myös omat suunnitelmansa tuhota Israel ja sen liittolaiset. Emme tahtoisi uskoa, että Iran on valmis uhraamaan suuren osan omasta kansastaan tuhotakseen Israelin ja pitämään sitä vielä voittona. Koraanin ja islamin lukutaitoinen ymmärtää tätä tematiikkaa paremmin ja siksi tarvitsemme kipeästi näiden asiantuntijoiden tulkintoja.

Vaikka antisemitismiä ovat harjoittaneet toisistaan radikaalisti poikkeavat tahot, kuulostavat juutalaisvastaiset iskulauseet silti hyvinkin samankaltaisilta. Vaikka näin on ollut maailman sivu, toivottavasti tämä lehti pian kääntyy.

Israel pitää ilmaiskuja Iraniin lähes ainoana keinona ehkäistä Iranin ydinuhkaa, mutta parhaimmillaankin se antaisi vain lisäaikaa. YK on hampaaton ja puolet siihen kuuluvista maista ei ole edes demokratioita. Tosiasiassa yhteinen konsensus olisi ainoa vaihtoehto pitelemätöntä ja oikeudetonta raivoa vastaan.

Tulevassa on aina toivoa: Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta saattaisi ottaa asiaan viisaan kannan, EU saattaisi kiristää Iranin sanktioita, maltilliset arabimaat voisivat liittyä länsimaiden rintamaan ja Yhdysvallat kenties toteuttaa jatkossa kaukaa viisasta ulkopolitiikkaa. Yhtä kaikki, ihmiskunta voisi lopultakin toipua sitä kalvavasta antisemitismistä.