Perjantai 28. helmikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Annoin pikkusormen, vei koko käden

Annoin pikkusormen, vei koko käden

20.11.2008

Esa Erävalo

KD:n asema poliittisella kartalla saa uutta valaistusta kirjassa ”Suomen puolueet ja puoluejärjestelmä”. Puolueen erityispiirteenä korostuivat kristilliset arvot, kun esimerkiksi vertailtiin mainintoja periaateohjelmissa. Tällöin KD:n kannalta keskeiseksi ristiriitaulottuvuudeksi asettuu kirjan mukaan ”uskonnollinen ulottuvuus”, kuten ”yhtenäiskulttuuri vastaan moniarvoisuus”.

Suomessa onkin tapahtunut voimakas siirtymä yhtenäiskulttuurista ”moniarvoiseen” kulttuuriin. Kun 50 vuotta sitten kirkkoihin kuului 98% väestöstä, nyt 83%. Elintilaa on vallannut perustaltaan uskonnollinen  käsitys, että on olemassa vain itsestään syntynyttä ja kehittynyttä materiaa ja energiaa. Johtuen tämän maallistuneen uskonnon keskittymisestä pääkaupunkiseudulle varakkaimpaan ja koulutetuimpaan väestöön, on suurissa tiedotusvälineissä ollut pitkään muotia ajaa maallistumiskehitystä eteenpäin.

KD asettuu selkeästi perinteisten kristillisten arvojen kannalle. Se ei tarkoita, ettemmekö sallisi eri arvoja esittävien ilmaisunvapautta ja vapautta ajaa arvojansa. KD on hyvin maahanmuuttaja- ja kehitysyhteistyömyönteinen puolue. Mutta saman vapauden tulee koskea myös kristillisten arvojen ajajia. KD:n mielestä kristilliset arvot ovat ihmisten yhteiselolle tervein ja paras vaihtoehto. Tässä näkökulmassa ei ole mitään hävettävää, vaan se on vahvuutemme.

Kun 82% väestä kuuluu kirkkoon ja kyselytutkimuksissakin  68% määrittelee itsensä kristityksi, luulisi, että 68-82% osuudella tulisi julki myös kristillisten arvojen näkökulma.

Rakkauden kaksoiskäsky Jumalan ja ihmisten rakastamisesta liittyvät yhteen ja muodostavat arvoperustan. Sitä ilmaisevat 10 käskyä. Käskyt ovat tarkoitetut ihmisten parhaaksi. Yksi niistä on ”pyhitä lepopäiväsi”.

Kun nyt PAM on suostumassa kauppojen sunnuntaiaukiolon melko täydelliseen ”vapauttamiseen” on muistettava perusteluita, joita aiemmissa väittelyissä on esitetty ja kuinka asiassa on edetty vähittäin, askel askeleelta pakottaen. Pikkusormi-kokokäsi-taktiikassa on turha puhua vapaaehtoisuudesta. Taktiikka vie kohti suuria kauppoja, kun pienkaupat kärsivät. Tosiasiassa monelle kaupan työntekijälle ”vapautus” on  ollut orjuutusta: on ollut pakko luopua perheen yhteisestä vapaapäivästä suurkauppojen voittojen alttarille. Myös erityiskauppojen yrittäjät ovat joutuneet tinkimään yhteisestä ajasta lastensa kanssa.

Tänään alkaa lapsen oikeuksien juhlavuosi. Jos haluamme ajatella lapsia, tulee yhteisiä vapaapäiviä varjella kuin silmäterää. Siis ihmisten hyvinvoinnin tähden. Pyhäpäivän ideaan kuuluu myös rakkauden kaksoiskäskyn toinen puolisko: ”rakasta Herraa, sinun Jumalaasi yli kaiken”. Puolueelle ei ole häpeäksi sekään, että se haluaa edistää Jumalan tuntemista ja suosittaa seurakuntien alttareita rahan alttareiden sijaan.

Alkoholiveroon korotuksesta kiitos

Hallitus taipui talousvaikeuksien edessä KD:n esittämään 10% alkoholiveron korotukseen. Hyvä. Hallituksen iso elvytyspaketti tiistaina perustui synkkiin talouslukuihin ja ohitti suuruudessaan KD:n viime viikolla korjaaman vaihtoehtobudjetin elvytyspaketin. Hallitus pitää yhä tuloveronalennuksia oikeana elvytyksenä, kun KD:ssa pelätään, etteivät nuo rahat mene kulutukseen.