Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Tuloverojen alennukset järkeviksi

Tuloverojen alennukset järkeviksi

06.11.2008

Esa Erävalo

Puhemies Sauli Niinistö tuli Ylen A-Plus-ohjelman haastattelussa viime viikolla kristillisdemokraattien linjoille. Hän esitti, että ainakin osasta veronalennuksista luovutaan ja osa tuloverojen alennuksesta siirretään enemmän lapsiperheitä tukevaksi. Samaa KD esittää vaihtoehtobudjetissaan.

KD:n vaihtoehtobudjetin mukaan tuloveron kunnallinen perusvähennys tulee korottaa 2 500 euroon, mikä merkitsee sitä, että kevennys ulottuisi noin 15 000 euron vuosituloihin saakka nykyisen vajaan 9000 euron sijaan. Kevennyksen vaikutus pienituloisille olisi yhteensä 200 miljoonaa euroa. Tulonmenetys kunnille korvattaisiin täysimääräisesti.

Lapsen huoltajille esitetään erillistä ansiotulovähennystä, jonka voi saada jompikumpi vanhemmista tai yksinhuoltaja. Lisäksi esitetään lapsivähennyksen palauttamista verotukseen 1000 euron suuruisena jokaisesta lapsesta toiselle vanhemmalle. Lapsiperheiden vanhemmille suunnattujen veronkevennysten kokonaissumma olisi 350 miljoonaa euroa. Näin KD suuntaisi verotuksen lapsiperheiden hyväksi.

Kun tuloveronalennuksia tehtäisiin vain inflaatiotarkistusten osalta, jäisi vielä 100 miljoonaa euroa lapsiperheiden muuhun tukemiseen ja 220 miljoonaa euroa terveydenhuollon parantamiseen. Alkoholiveron korotuksella ja pörssiveroilla saataisiin 180 miljoonaa euroa lisää terveydenhuoltoon ja 370 miljoonaa euroa muihin välttämättömiin, työllistäviin ja elvyttäviin kohteisiin.

Pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen torjuvat tällaisen tien, joka pelastaisi monet perheet taantuman kärsimyksiltä. Tuloverojen alennuksista ei tingitä vaikka jopa IMF suosittaa sitä.
Katainen ilmoitti kohta Kokoomuksen vaalivoiton jälkeen, että Toivotalkoista siirrytään säästötalkoisiin. Monessa kunnassa jo ensi vuonna on edessä järkevienkin menojen karsinta ja velanotto. Hallituspuolueiden mukaan nimenomaan kuntien tulee ottaa velkaa ja samanaikaisesti valtio ”elvyttää” jakamalla veronalennukset rikkaiden sukanvarteen. Niinistö viittasi tutkimuksiin, joiden mukaan vain 25-30% veroalesta yleensä elvyttää kulutusta ja epäili, että taantumassa tuskin sitäkään. USA:ssa kulutus on laskenut 3% huolimatta Bushin veroalesta. On helppo ymmärtää, että sama summa pienituloisimmille ja lapsiperheille jaettuna menisi paljon paremmin taloutta elvyttävään kulutukseen.

Miksei Kokoomus mennyt vaaleihin rehellisesti tunnuksella Säästötalkoot?

Onko liikaa vaadittu?

KD on vasta 8. suurin kuntapuolue, kun PS meni jopa RKP:n edelle. Eduskuntapuolueista KD on yhä 7. suurin. Suurimpien ja pienimpien puolueiden kannatuserot ovat lopulta varsin pienet: kolmella suurella 20-24% ja pienimmillä 4,5-6%. Euroopan hajanaisimmassa puoluekentässä kannatus jakautuu tasaisimmin.

Tiedotusvälineissä, kuten Helsingin Sanomissa, usein uutisoidaan ja kysytään kantaa eri kysymyksiin 4-6 suurimmalta puolueelta sekä Perussuomalaisilta. KD ei usein tule noteeratuksi lainkaan. Tilanteen voi ennustaa pahenevan nyt kun PS harppasi pääkaupunkiseudulla suuremmaksi kuin KD. Tasapuolisuus tarkoittaisi kaikkien ottamista huomioon. Mutta onko tasapuolisuus liikaa vaadittu sitoutumattomilta tiedotusvälineiltä?