Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Vasemmisto ei anna oikeita vaihtoehtoja budjettiin

Vasemmisto ei anna oikeita vaihtoehtoja budjettiin

20.12.2007

Esa Erävalo

Kristillisdemokraatit tarjosivat tasapainoisen vaihtoehdon hallituksen budjettiesitykselle. Sen mukaan velkaa lyhennetään 514,5 miljoonaa euroa hallituksen esitystä vähemmän. Pörssivero, nopeiden luovutusvoittojen vero, alkoholi- ja tupakkavero, ja terveydelle ja ympäristölle vahingollisten tuotteiden haittavero toisivat 600 miljoonaa euroa. Tällöin bruttoveroaste laskisi vain 42,5 prosenttiin, kun se hallituksen esityksessä laskisi 42,2 prosenttiin. Nettoveroaste säilyisi suurin piirtein ennallaan. Näin saataisiin ratkaistuiksi monta yhteiskunnallista ongelmaa, joista kaikki puhuvat, mutta joiden ratkaisemiseksi hallituksen esitys ei tarjoa eväitä.

Sen sijaan ikävä yllätys jalat ilmassa leijuvan tulopuolen osalta oli sosialidemokraattien vaihtoehto, joka on esitetty heidän vastalauseessaan valtiovarainvaliokunnan budjettimietintöön. Valtiovarainministerinä Eero Heinäluoma kehui KD:n vaihtoehtobudjettia sen todellisuuspohjasta ja tasapainosta, mutta nyt sosialidemokraattien omasta vaihtoehdosta nämä kaksi ominaisuutta puuttuvat. Sdp saa 570 miljoonaa euroa virtuaalirahaa omaan vaihtoehtobudjettiinsa yksinkertaisesti lisäämällä arviokaupalla 175 miljoonaa euroa sekä tuloverokertymään että arvonlisäverokertymään, korko- ja osinkotuottoihin 170 miljoonaa ja osuuteen Suomen Pankin voitoista 50 miljoonaa euroa. Sosialidemokraatit turvautuvat nyt siis samanlaiseen temppuiluun kuin Kokoomus viime kaudella.

Vaikka sosialidemokraatit asettuivat pörssiveroa tukemaan, ei se ole kelvannut heille tulolähteeksi, vaan piti turvautua kikkailuun arvioimalla tuotot suuremmiksi kuin valtiovarainministeriön asiantuntijat ne arvioivat. Vaikka tuotot saattavat ollakin suurempia, ei vaihtoehtobudjettia voi noin tehdä. Mitä siitä tulisi, jos hallitus saadessaan budjettinsa teon pohjaksi virkamiesten analyysin sanoisi, että ”emme me teitä usko, meillä on oma arvio”. Silloinhan virkamiehet täytyisi luottamuspulan vuoksi erottaa.

Demareiden tavoin Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetissa virtuaalirahaa saadaan arvioimalla verotuotot 200 miljoonaa hallituksen esitystä suuremmiksi. Eikä pörssivero kelvannut heillekään tulolähteeksi, vaikka sen puolesta äänestivät.

Logiikka hoi! Minne katosit?

Valtionyhtiöiden myyntivaltuuksia ei muka aiota käyttää

Hallituspuolueiden mukaan täytyy lisätä myyntivaltuuksia siten, että suuret teollisuusosakeyhtiöt, joissa valtiolla on suuri omistusosuus, saa kokonaan myydä pois. Kyseessä ovat Outokumpu Oyj, Rautaruukki Oyj, Kemira, Metso, Fingrid ja Stora Enso. Kun myyntivaltuudet on luovutettu hallitukselle, eduskuntaan on sen jälkeen turha lähettää aluekehityksestä huolestuneita lähetystöjä.

Hallituspuolueet puolustivat esitystään valtion omistuksen vähentämisestä nollaan sillä, että ei ole aikomusta oikeasti myydä näitä yrityksiä. Tai ei ainakaan tällä hallituksella. Tai ei ainakaan vielä.Miksi valtuudet myydä yhteinen omaisuutemme sitten haettiin eduskunnalta?
Edustaja Kankaanniemen esitys, että säilytetään edes 10% osakkeista, olisi turvannut alue- ja työllisyyspolitiikan kannalta tärkeän omistusosuuden ja jatkanut osinkotulojen virtaa valtion budjettiin. Hajautetussa osakeomistuksessa 10% osuus takaa vielä merkittävän vaikutusvallan.