Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Ilmastonmuutos aiheuttaa kehitysmaille pikaisen avuntarpeen

Ilmastonmuutos aiheuttaa kehitysmaille pikaisen avuntarpeen

22.11.2007

Esa Erävalo

Kansainvälisen ilmastopaneelin viimeviikkoinen loppuraportti ja valmistautuminen suureen ilmastokokoukseen joulukuussa Balilla ovat maapallon tulevaisuuden kannalta erinomaisen tärkeitä.

Pohjoisen pallonpuoliskon lumipeite on jo pienentynyt neljä miljoonaa neliökilometriä. Grönlannin terveys- ja ympäristöministeri Arkalo Abelsen kertoi toissa viikolla Euroopan kehitysyhteistyökokoukselle merijään, jäätiköiden ja roudan sulamisesta ja eläinlajien, kuten katkaravun vähenemisestä. Maldiivien ja Polynesian matalarantaisten saarten kerrottiin kärsivän lisääntyneistä myrskytuhoista, maanvyörymistä ja korallien tuhoutumisesta.

Tuoreet uutiset kertovat harvinaisen voimakkaasta myrskystä ja sen seurauksista Bangladeshissa. Jo aiemmin tänä vuonna tulvista on Intiassa ja Bangladeshissa kärsinyt 30 miljoonaa ihmistä. Sään ääri-ilmiöistä ei ole säästytty kehittyneissä maissakaan, mutta niillä on paremmat mahdollisuudet vastata ilmastonmuutoksen seurauksiin kuin köyhillä. Kehittyneet maat ovat aiheuttaneet ilmastonmuutoksen, mutta vähiten kehittyneet maat kärsivät siitä eniten. Siksi kehittyneiden maiden velovollisuus on maksaa valtaosa niistä kustannuksista joita köyhille maille tulee ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja osuudesta kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseen.

Otsonikatoon kyettiin vastaamaan menestyksellisesti, kun sen syyt ja seuraukset osoitettiin tieteellisesti. Nyt kun ilmastonmuutos on tieteen arvovallalla todettu, on vastaavien päättäväisten tekojen aika.

Aiemmat sitoumukset, 0,7% kehitysyhteistyömäärärahoista eivät riitä edes vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi. Ilmastonmuutoksen hidastaminen ja siihen sopeutuminen vaativat erillistä rahoitusta kehitysmaille, esimerkiksi niiden energiainvestointien suuntaamiseksi uusiutuviin energialähteisiin tai niiden auttamiseksi säilyttämään metsänsä. Balin ilmastokokouksessa on sovittava tähän tarvittavista rahoitusjärjestelyistä, viivyttely heikentäisi ratkaisumahdollisuuksia.

Tehy-sopimus oli suuri helpotus

Helpotuksen huokaus kuului ympäri maata, kun tieto Tehyn työtaistelun välttämisestä tuli. Oppositio yritti auttaa ratkaisua lisäämällä paineita hallitukselle, jotta se antaisi lisärahaa kunnille. Suojelutyöhön pakottavaa lakia hallituksen oli vaikea olla sitä säätämättä ja opposition olla vastustamatta, kun siinä säädettiin sakkorangaistuksen uhka eikä edellytetty paikallisia neuvotteluja Tehyn kanssa. Ajoitus oli väärä, eikä ratkaissut vaan tulehdutti tilannetta. Tulee edellyttää, että työmarkkinajärjestöt sopivat nyt ennakolta kaikessa rauhassa miten tulevaisuudessa ihmisten turvallisuus taataan.

Tehyläisten palkkasumma nousee kunnallisen työmarkkinalaitoksen mukaan 16-18%, Tehyn laskelmien mukaan sopimus tuo 22-28% korotukset vuoden 2011 loppuun mennessä. Vuosien 2010-11 yleiskorotuksista ei kuitenkaan ole sovittu, siis vääntö siirrettiin kahden vuoden päähän, myös muiden kuntatyöntekijöiden osalta.

Kunnat ovat talousvaikeuksissa ja kallis palkkaratkaisu tietää monessa kunnassa veronkorotuksia, ellei valtio kompensoi palkkaratkaisua niille. Muutoin hoitajien määrä ei kasva esimerkiksi vanhustenhoidossa riittävälle tasolle. Hallituksen linja repiä rahat palkkoihin hoitajien määrän vähenemisestä ja työtahdin kiristämisestä on paitsi kompensoinniltaan riittämätön myös suunnaltaan väärä.

Esa Erävalo