Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Turner herää henkiin

Turner herää henkiin

18.12.2014

Risto Rasilainen

Palkittu Timothy Spall onnistuu sisäistetyllä tulkinnallaan luomaan elävän Turnerin.

Taiteilijat ovat usein kompleksisia ihmisiä, sanotaan.
Tämä pätee ainakin maisemamaalari J.M.W. Turneriin, jos  on uskominen ohjaaja Mike Leigh´n uutta elämäkertaelokuvaa.
Leigh on kotimaansa arvostettu ja palkittu elokuvantekijä, joka  tunnetaan parhaiten ohjaustöistään nykybrittiläisen elämänmuodon ja siihen liittyvien ihmissuhteiden kuvaajana.
Nyt Leigh on kääntänyt ohjaajankatseensa menneisyyteen, ja valinnut aiheekseen kansakunnan kaapin päältä yhden sen suurista kuvataiteilijoista.
Kaksi ja puoli tuntia kestävä elokuva on pitkä, muttei pitkäveteinen. 1800-luvulle sijoittuvana ajankuvana se on huolellisesti tehtyä epookkia, joka niin lavastuksellisesti kuin henkilökuviltaan tuo mieleen kirjailija Charles Dickensin maailman.
Kun kyse on maisemamaalausta uudistaneesta merkkimiehestä, on kerronnan keskiössä luonnollisesti tämän elämäntyö.
Sen Leigh tuo erinomaisesti esiin luottokuvaajansa Dick Popen kameranlinssin kautta. Visuaalisesti Mr. Turner onkin kaunista katseltavaa, loihtiessaan ulkokuvissaan valkokankaalle Turnerin maalausten elokuvallisia vastineita.
Mr. Turner herää henkiin myös erinomaisten näyttelijöidensä ansiosta. Pääroolia esittävä Timothy Spall onnistuu sisäistetyllä ja pelkistetyllä tulkinnallaan luomaan Turnerista lihaa ja verta olevan henkilökuvan.
Tunteensa peittävä mutta herkkä, silti  ihmissuhteissaan itsekäs ja piittaamaton - tällaisena näyttäytyy 1800-luvun merkittävimpiin kuuluva englantilaismaalari.
Taiteilija-elämäkertaelokuvana Mr. Turner onkin lajinsa ehdotonta parhaimmistoa, ja katsomisen arvoinen.

Mr. Turner. Ohjaus: Mike Leigh. Käsikirjoitus: Mike Leigh. Rooleissa: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson. Ensi-ilta elokuvateattereissa 19. joulukuuta.