Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Laulaen apua vähäosaisille

Laulaen apua vähäosaisille

12.12.2013

Mirjami Asikainen


Marianne Mäenpäälle henkilökohtainen usko on tärkeä. Varsinkin sunnuntain jumalanpalvelukset antavat hänelle voimaa ja rohkaisua muiden auttamiseen. Tässä sylihoitoa saa Tea-serkun Bella-koira.


– Olen laulanut ihan pienestä saakka, varmaan jo ennen kuin osasin kunnolla puhua, Marianne Mäenpää kertoo.

Valoisasti hymyilevä neito seisoo kirkkokansan edessä ja laulaa tuttua joululaulua En etsi valtaa loistoa.

18-vuotias jyväskyläläinen Marianne Mäenpää on varmaan esittänyt tämän laulun elämänsä aikana tuhansia kertoja, joista osan lukuisissa konserteissa. Niiden tuotto on aina suunnattu hyväntekeväisyyteen.
– Olen laulanut ihan pienestä saakka, varmaan jo ennen kuin osasin kunnolla puhua, Marianne kertoo.

Monille kristillisdemokraateille nuori laulaja tuli tutuksi puolueen valtakunnallisessa 50-vuotisjuhlassa Helsingissä 2008. Marianne oli yksi juhlan esiintyjistä.

Ei koskaan palkkiota

Marianne Mäenpää ei koskaan ota palkkiota esiintymisistään.
– Haluan laulamalla auttaa niitä, joilla asiat eivät ole hyvin. Varsinkin lapset ovat sydäntäni lähellä, Marianne tunnustaa ja lisää, että hän jättää kaikki asiansa Taivaan Isän Hoitoon ja saa Häneltä voimaa tehdä työtä toisten hyväksi.

Isoäiti järjestää konsertit

Mariannen ollessa kymmenvuotias hän esiintyi täpötäydessä Jyväskylän kaupunginkirkossa joulukonsertissa yhdessä maailman vanhimmaksi esiintyväksi tenoriksi kutsutun, silloin 96-vuotiaan Vilho Kekkosen kanssa. Konsertin ohjelmalehtisten tuotto meni tuolloin Suomen Lähetysseuran kautta Pakistanin maanjäristyksen uhreille.

Konsertin jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus vielä osallistua hyväntekeväisyyteen ostamalla Isoäidin joulumuistoja -CD:n, jossa Marianne lisäksi laulavat ja soittavat hänen serkkunsa, Tia ja Tea Suosara.

Mariannen isoäiti on aktiivi kristillisdemokraatti, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja pitopalveluyrittäjä Raija Sipinen.

Lukuisista hyväntekeväisyystempauksistaan tunnettu Sipinen on ollut puuhaamassa myös tyttärentyttärensä konsertteja, joiden tuotto on käytetty Sipisen organisoimana apua tarvitseviin eri kohteisiin.

Yhteistyössä seurakuntien kanssa

Vuosi sitten Marianne lauloi yhdessä Eino Grönin kanssa Jyväskylän Paviljongissa pidetyssä joulukonsertissa, jonka tuotto ohjattiin tuolloin kehitysvammaisille.
– Olen kiitollinen, että sain esiintyä Eino Grönin kanssa. Tutustuin häneen Floridassa, jossa isovanhempani, Raija ja Seppo Sipinen viettävät lomansa. 

Mariannen hyväntekeväisyyskonsertteja on vuosien aikana ollut monilla paikkakunnilla. Kolme vuotta sitten Jyväskylän Taulumäen kirkossa pidetyn konsertin tulot käytettiin Jyväskylän seurakunnan diakoniatyön kautta vähävaraisten perheiden auttamiseen. Samoin neljä vuotta sitten Laukaassa olleesta joulukonsertista saatujen varojen avulla Laukaan seurakunnan diakoniatyön kautta monet perheet saivat tervetulleen joulukassin.
– Viemme valmiit monipuolisella ruoalla, vaatteilla ja leluilla varustetut kassit seurakunnan diakoniatyöntekijöille, jotka toimittavat ne valitsemiinsa kohteisiin. Mukana on myös aina jotain hengellistä kirjallisuutta, Raija Sipinen kertoo.

Mariannen hyväntekeväisyyskonsertteja on ollut myös esimerkiksi Pylkönmäellä ja Konginkankaalla.
– Erään Jyväskylän konsertin tulot annettiin kaupunkiseurakunnan välityksellä Kirkon Ulkomaanavulle, Sipinen muistaa.

Hengellisten laulujen tulkki

Marianne käy Jyväskylän normaalikoulun lukiota ja valmistautuu ensi syksyn ylioppilaskirjoituksiin. Hän opiskelee koulunkäynnin ohella klassista laulua Jyväskylän musiikkiopistossa Sirpa Kovasen johdolla.
– Laulan hengellistä musiikkia, koska haluan laulullani välittää sitä, mihin itse uskon.

Tällä hetkellä Mariannen opiskelua ja laulamista häiritsee särky, joka johtuu viime kesänä Floridassa sattuneesta autokolarista. Tuolloin hänen kaularankansa vahingoittui.
– Onneksi ei käynyt pahemmin. Vamman vuoksi käyn jatkuvasti hoidossa.

Vaikka musiikki kuuluu kiinteästi Mariannen elämään, hän ei kuitenkaan suunnittele itselleen muusikon ammattia.
– Toivon voivani joskus tehdä työtä lasten parissa. Laulaminen on kyllä mukana harrastuksena.

Nuori laulaja on vuosien aikana saanut monia ystäviä, jotka tulevat aina hänen konsertteihinsa.
– Marianne laulaa sydämestään, hän suorastaan säteilee laulamisen iloa, jyväskyläläiset Sirkka Pylkkänen, Marja-Leena Leskinen ja Pirjo Laitinen vakuuttavat kuin yhdestä suusta.

Mariannen esiintymiskampauksista monien vuosien ajan huolehtinut Arja Kaleton taas muistaa, kuinka tyttönen jo pienenä ilahdutti laulullaan kampaamon muita asiakkaita.

Eikä laulamisen riemu ole kadonnut minnekään.

Joulukonsertilla apua yksinhuoltajaperheille

Joulunpunaisin kukin ja kynttilöin koristettu Jyväskylän Kuokkalan kirkko täyttyi ääriään myöten joulukuun 2. päivän iltana. Sydämeeni joulun teen -hyväntekeväisyyskonsertissa Marianne Mäenpää lauloi tuttuja ja vähemmän tunnettuja joululauluja. Tilaisuudessa esiintyivät myös viulisti Charlotte Loukola ja pianisti Pirjo Jylhä, Palokan viihdelaulajat sekä käsikello-orkesterit KIDE ja Clarabella Sari Eirtola-Loukolan johtamana.

Konsertin järjestivät Kuokkalan alueseurakunta yhdessä Raija Sipisen kanssa. Sipinen myös juonsi tilaisuuden, jonka lipputulot kokonaisuudessaan menivät Jyväskylän Ruokapankin kautta vähävaraisten yksinhuoltajaperheiden lasten hyväksi sekä Kuokkalan kirkon flyygelin hankintaan.