Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Saattohoito kuntoon, ei eutanasialle

Saattohoito kuntoon, ei eutanasialle

28.11.2013

Merja Eräpolku


Euroopan Parlamentissa pidetyssä tilaisuudessa julkistettiin eurooppalainen eutanasian vastainen ECP– Europe -järjestö. Tiedotustilaisuutta emännöi europarlamentaarikko Sari Essayah vierellään kansainvälisen ECP-järjestön puheenjohtaja Alex Schadenberg (oik.) ja CARE for Europe -järjestön johtaja David Fieldsend (vas.).


Eurooppalainen eutanasian vastainen liike julkistettiin Brysselissä.

Eutanasian laillistamisen puolesta kampanjoidaan monissa Euroopan maissa, myös Suomessa. Eutanasian laajentamista ajetaan niissä muutamassa maassa, jossa eutanasia on jo laillistettu. Europarlamentaarikko Sari Essayah vastustaa eutanasiaa vastauksena elämänlopun vaikeisiin kysymyksiin. Hän peräänkuuluttaa saattohoidon kehittämistä.

Saattohoitoa tulisi kehittää

Potilaan itsemääräämisoikeuteen vedoten eutanasia on laillistettu kuolemansairaille potilaille Hollannissa, Belgiassa ja Luxembourgissa. Näissä maissa on saattohoidon kehittäminen vastaavasti kärsinyt.
– Sen sijaan että laillistetaan teko, jota Suomen Lääkäriliitto ja Maailman Lääkäriliitto vastustavat epäeettisenä ja joka on kielletty Hippokrateen valassa, tulisi kehittää saattohoidon tasoa, Essayah sanoo.

Hän puhui Euroopan Parlamentissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa julkistettiin ECP–Europe (Euthanasia Prevention Coalition)-järjestö. Se kokoaa yhteen eutanasiaa vastustavia kansalaisjärjestöjä ympäri Eurooppaa. Ryhmästä halutaan luoda kantava ääni vastavoimaksi eutanasian ja avustetun itsemurhan puolesta kampanjoivalle liikkeelle.

Sairaanhoidon medikalisoituminen on johtanut siihen, että elintoimintoja voidaan ylläpitää pitkitetysti.
– Tästä syystä on tärkeää arvioida, kuinka pitkään taistellaan potilaan parantumisen puolesta ja milloin kuolemansairaan potilaan saattohoidon on syytä alkaa, Essayah muistuttaa.

Saattohoitokotien hyviä hoitokäytäntöjä olisi tärkeä integroida laajemmin yleiseen terveydenhoitojärjestelmään. 
– Kuolevan potilaan kokema pelko ja ahdistus eivät välttämättä liity ensisijaisesti kipuun tai kuolemaan, vaan usein myös yksinäisyyteen ja avuttomuuteen.

– Oikea vastaus saattohoidon puutteisiin ei saa olla ”lupa tappaa” tai avustettu itsemurha, vaan saattohoidon kehittäminen ja sairaanhoidon henkilökunnan kouluttaminen, Essayah toteaa.

Petollista kampanjointia

Essayah´n mukaan niissä maissa, joissa eutanasiaa ei vielä ole laillistettu, sen kannattajat kampanjoissaan korostavat tiukkoja suojatoimia ja rajauksia lain soveltamiseen. Kuitenkin niissä maissa, joissa lainsäädäntöä jo on, samat tahot kampanjoivat sen puolesta, että lainsäädäntöä laajennetaan ja rajauksia poistetaan. Lainsäädäntöä halutaan laajentaa koskemaan myös muita kuin kuolemansairaita potilaita, kuten henkisesti sairaita tai alaikäisiä potilaita.

Euroopan EPC:n koordinaattori Kevin Fitzpatrick totesi, että Belgian ja Alankomaiden esimerkit osoittavat kiistattomasti, kuinka nopeasti ja helposti eutanasia laajentuu muihin kuin saattohoitopotilaisiin.
– Kunnollisen sosiaalihuollon puute ja hoitovirheet Belgiassa aiheuttavat sen, että sairaat ihmiset jätetään ilman valintaa ja he kärsivät kohtalokkaat seuraukset, Fitzpatrick arvioi.

Ryhmä tulee nostamaan keskustelussa esiin muuttuvat asenteet vammaisia ja haavoittuvia ihmisiä kohtaan. Järjestö painottaa, että fyysisistä tai henkisistä vammoista kärsiville, vanhuksille ja köyhille tulee taata sama suojelu kuin terveille ja hyvätuloisille ihmisille.

Onko armomurha lapsen oikeus?

”Voiko alaikäinen, joka ei saa polttaa tupakkaa, ei solmia avioliittoa eikä ajaa autoa, päättää oman elämänsä lopettamisesta? Kyllä voi, ajattelevat belgialaiset. Heidän mielestään lapsilla on oltava samanlainen oikeus kuolemaan kuin aikuisilla.
Belgiassa väännetään lakimuutosta, joka sallisi lasten armomurhan, jos he kykenevät päättämään asiasta itse. Mielipidekyselyssä kolme neljäsosaa belgialaisista kannatti muutosta.
Yhteiskunnalla ja aikuisilla on yleensä taipumus suojella lapsia. Lasten armomurha tuntuu sotivan tätä periaatetta vastaan monin tavoin.”
Kolumnisti Virve Kähkönen, Helsingin Sanomat, 11.11.2013

”Belgian piispojen neuvoston johtaja on yhdessä muiden uskonnollisten johtajien kanssa laatinut kannanoton eutanasialain laajentamista vastaan.
– Ehdotus siitä, että alaikäiset voisivat päättää omasta eutanasiastaan vääristää heidän päätöksentekovaltaansa ja vapauttaan. Esitys dementiaa sairastavien eutanasiasta riistää heiltä ihmisarvon ja altistaa heidät mielivaltaiselle päätöksenteolle, uskonnolliset johtajat sanovat.”
Madeleine Teahan, Catholic Herald -lehti, 13.11.2013

Belgian ja Hollannin esimerkit pelottavat

Belgiassa on viime aikoina tapahtunut useita kuohuttavia eutanasiatapauksia, joista on uutisoitu kansainvälisessä mediassa.

45-vuotiaat kuurot identtiset kaksoset Mark ja Eddy Verbessem tekivät avustetusti yhdessä itsemurhan sen jälkeen kun heidän näkökykynsä alkoi heiketä.

Transsukupuolisen Nathan (Nancy) Verhelstin, 44, elämä päättyi epätoivoon ja eutanasiapiikkiin useiden epäonnistuneiden sukupuolenvaihdosleikkausten jälkeen. Hänen äitinsä vihasi tyttöjä eikä sure hänen kuolemaansa.

Anoreksiaa sairastanut itsetuhoinen Ann G, 44, halusi päättää elämänsä eutanasiaan sen jälkeen, kun hoitava psykiatri oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen.

Kesällä 2012 kaksoismurhasta yli 20 vuotta vankilassa viettäneestä mielisairaasta miehestä tuli Belgian ensimmäinen eutanasian kautta kuollut vanki.

Vuonna 2012 Belgiassa rekisteröitiin noin 1200 eutanasiatapausta, joista useimmat liittyivät syövän terminaalivaiheeseen. Marraskuussa 2012 hallitus ilmoitti suunnitelmistaan seurata Hollantia sallimalla eutanasian Alzheimer-potilaille sekä lapsille.

Hollannissa vammautuneisiin vastasyntyneisiin lapsiin on käytetty eutanasiaa Groningen säännöksen mukaan, joka sallii eutanasian vakavasti sairaille vastasyntyneille, joiden uskotaan kärsivän elämässään paljon ilman toivoa paranemisesta.

Eutanasiaan kuolleiden lukumäärä on Hollannissa kasvanut 64 % vuosien 2005 ja 2010 välillä. Parhaillaan hollantilaiset keskustelevat eutanasian laajentamisesta dementiapotilaisiin huolimatta siitä huolesta, miten saada potilaan todellinen suostumus elämän lopettamiseen. 

Eutanasia Euroopassa - aihetta huoleen?
MEP Sari essayah Merja Eräpolun haastattelussa.
KD-Kompassi la 30.11. klo 12.05-12.15 ja uusintana ti 3.12. klo 17.50-18.00.