Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy rukousaamiaisella:”Usko on kuin rakastuminen”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy rukousaamiaisella:”Usko on kuin rakastuminen”

20.12.2012

Merja Eräpolku


Sari Essayah emännöi Euroopan rukousaamiaisella pöytää, jossa sai vierelleen englantilais-amerikkalainen kirjailijan ja sosiaalikriitikon Os Guinness’n, joka oli laatimassa Euroopan parlamentissa yhteistyössä Essayah’n kanssa julkistettua ”Omantunnonvapauden peruskirjaa”.
Kuva EPP-ryhmä.

Euroopan parlamentissa pidetty 15. rukousaamiainen kokosi osanottajia eri puolilta Eurooppaa. Sari Essayah oli yksi tilaisuuden koollekutsujista.

Tilaisuuden pääpuhuja oli Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy. Hän kertoi itse löytäneensä uudelleen lapsuuden uskon 15 vuoden tauon jälkeen.

– Monessa suhteessa usko on verrattavissa rakastumiseen. Useissa tapauksissa se on odottamattoman onnekas kokemus, jossa löytää jotakin mitä ei etsinyt.

 Van Rompuy muistutti, että kristinuskossa on kyse persoonallisesta isä-lapsi suhteesta rakkauden Jumalaan, joka ei edellytä ihmiseltä vain kuuliaisuutta.
– Tämä tekee kristinuskosta ainutlaatuisen verrattuna muihin uskontoihin.

Jumalan todellisuus on näkymätön

Uskon ihme on, että uskovat ovat tietoisia siitä, että Jumalan todellisuus on näkymätön eikä sitä voida todistaa, mutta kuitenkin uskovat.
–He uskovat, että joku voi antaa elämälle ja kuolemalle tarkoituksen joka on ihmisymmärryksen yläpuolella.

Usko on usein kehittynyt suojelun tarpeen myötä. Van Rompuy totesi toisinaan sanottavan, että valtio ja lääketiede ovat ottaneet tämän suojelevan roolin.

Joidenkin näkemysten mukaan Yhdysvalloissa uskonnon suurempi merkitys selittyy sosiaalisen turvallisuuden puutteilla ja hyvinvointiyhteiskunnan heikkoudella. Euroopan pitkän rauhan ajan ja vuosisataisten uhkien väistymisen on arveltu tyhjentäneen kirkkoja.
– Hyvinvoinnin ja rauhan on katsottu tekevän Jumalasta vähemmän välttämättömän. Kuitenkaan tarve löytää elämän tarkoitus ei ole vähentynyt. Enemmän kuin koskaan tarvitaan eettistä näkemystä. Egoismi on etiikan vastakohta.

– Kristinusko pyrkii riisumaan egoismista. Kuitenkin se tunnistaa ihmisten heikkoudet ja siksi tarjoaa anteeksiantamusta, Herman Van Rompuy kuvaili.

 ”Vielä enemmän tarvitsemme sisäistä rauhaa”


Todistuspuheenvuoron käytti latvialainen kansanedustaja, entinen meppi ja missi, neljän lapsen äiti Inese Slesere. Hän puhui hyvin henkilökohtaisesti uskostaan ja siitä miten on kokenut, kuinka Jeesus tyynnyttää elämän myrskyt. Hän muistutti evankeliumin kertomuksesta, jossa Jeesus ja opetuslapset olivat myrskyssä ja totesi miten säätieteilijät ovat todenneet, että myrskyn silmässä on kaikkein turvallisinta.

Tilaisuus päätettiin äidinkielillä rukoiltuun Isä Meidän -rukoukseen, jota johti Euroopan rukousaamiaisten pitkäaikainen belgialainen puuhamies Paul Petrie.

Rukoustilaisuutta emännöinyt Sari Essayah totesi, miten maailma tarvitsee rauhaa.
– Mutta vielä enemmän tarvitsemme sisäistä rauhaa, Essayah muistutti.

Sari Essayah myö sanoi, että vaikka olosuhteet eivät aina ole suotuisat, voimme kuitenkin Jumalan avulla olla muuttamassa asioita, kuten rakentaa rauhaa ja ymmärtämystä ihmisten välille.