Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Lahjoiksi kultaa, suitsuketta ja mirhaa

Lahjoiksi kultaa, suitsuketta ja mirhaa

20.12.2012

Minna Lönnqvist


Jeesuksen syntymäkertomus on innoittanut taiteilijoita koko ajanlaskumme ajan. Itämaiden viisaat toivat vastasyntyneelle arvokkaat kuninkaalliset lahjat. ”On mielenkiintoista, että niin kuninkuus kuin mirhakin liittyvät Jeesuksen syntymäkertomukseen ja hänen kuolemaansa”, kirjoittaa Lähi-idän arkeologian dosentti Minna Lönnqvist.


Itämaiden tietäjät toivat joulukertomuksen mukaan Jeesus-lapselle kultaa, suitsuketta ja mirhaa (Matt. 2:11), kuninkaallisia lahjoja kunnioittaakseen ja kumartaakseen vasta syntynyttä kuningasta. Suitsuke ja mirha loivat jo ensimmäiseen joulukertomukseen tuoksujen juhlaa.

Muinainen Silkkitie toi ja vei kamelikaravaaneillaan kalleuksia Lähi-itään ja Lähi-idästä edelleen Roomaan. Silkkitiestä poikkesi niin sanottu suitsukereitti, johon kuului Petra, Arabianniemimaa ja maa- sekä meriyhteyksiä Intiaan ja Kiinaan. Niin sanottu maustereitti  johti kamelikaravaaneja Intiasta ja Kiinasta Kaksoisvirtainmaan läpi kohti Roomaa ja takaisin  kaukoitään.

Kalleuksia kuljettaneet karavaanit

Meille kaikille ovat tuttuja jouluiset kuvat kamelilla ratsastavista itämaan tietäjistä. Raamattu ei kuitenkaan kerro, että itämaan viisaat olisivat saapuneet Jerusalemiin ja Betlehemiin nimenomaan kameleilla, mutta todennäköisyys on ilmeinen, mikäli he taittoivat pitkiä autiomaataipaleita.

Emme tiedä varmasti, mistä itämaiden viisaat olivat lähtöisin. Jotkut ovat arvelleet heidän kotipaikakseen  Kaksoisvirranmaata, toiset puolestaan Persiaa. Joissakin kielissä itämaiden viisaita kutsutaan maagikoiksi, minkä on katsottu viittaavan Persiaan.

”Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Beetlehemissä kuningas Herodeksen aikana, niin katso, tietäjiä tuli itäisiltä mailta Jerusalemiin, ja he sanoivat: ”Missä on se äsken syntynyt juutalaisten kuningas? Sillä me näimme hänen tähtensä itäisillä mailla ja olemme tulleet häntä kumartamaan.” (Matt. 2: 1-2), vuoden 1938 käännös.

Tähtitaivas on läpi historian nimittäin toiminut ”erämaan laivoina” tunnetuille kamelien karavaaneille kompassina. Ei ihme siis, että joulun tähti johti myös itämaan viisaita, joille tähtitaivas oli matkustaessa välttämätön tuttavuus.
”...ja katso, tähti, jonka he olivat itäisillä mailla nähneet, kulki heidän edellään, kunnes se tuli sen paikan päälle, jossa lapsi oli, ja pysähtyi siihen. Nähdessään tähden he ihastuivat suuresti.” (Matt 2: 9-10), vuoden 1938 käännös.

Itämaan tietäjien kuninkaalliset lahjat


Muinaisessa Lähi-idässä hovien kanssakäymisissä lahjat olivat tärkeä osa diplomatiaa. Saban kuningatar saapui kuiningas Salomon hoviin tuoden kalliita lahjoja. Saban kuningaskunta on sijoitettu nykyisen Jemenin alueelle, antiikin Arabia Felixiin eli Onnelliseen Arabiaan. Saban kuningatar saapui erityisesti alueelta, jossa suitsuke ja mirha kasvavat. Suitsuketta ja mirhaa käytettiin hoveissa hajusteina, ja Arabia on ollut niiden suurin tuottaja.

Kulta ja purppura ovat väreistä kuninkaallisimpia, ja kulta on ollut vuosituhansia jalometalleista  halutuin.  Muinaisessa Lähi-idässä kultaa saatiin erityisesti Afrikan Puntista, nykyisen Sudanin alueelta.  Puntin on arveltu sijainneen myös Somaliassa tai Arabiassa. Raamatussa mainitaan myös Oofir, jonka kulta oli Salomon hoville arvokasta. Paikan maantieteellisestä sijainnista ollaan kuitenkin monta mieltä.

Suitsuke on tuoksu, jota hankittiin puun pihkaisesta hartsista. Hartsia laitettiin hehkuvien hiilien päälle, jolloin tuoksuinen savu saatiin syntymään. Jo antiikin historioitisjat kuvaavat, kuinka  hartsia hankittiin tekemällä viiltoja puiden kaarnoihin. 

Pihkainen hartsi valui balsamikasveihin kuuluvista puista. Mausteyrttejä ja suitsukehartsia käytettiin myös lääkkeiden valmistuksessa.

Mirha puolestaan on eteerinen öljy, jolla kuninkaita saatettiin voidella virkaan. Sitä käytettiin myös vainajan ruumiin voiteluun niin kuin aloeta. Mirhaa kuvataan hyvänhajuisena voiteena. Se oli yksi aineista, jolla Esterkin valmistautui kaunnistautuessaan kuninkaallisiin häihin. Vuoteeseen voitiin laittaa tuoksuiksi mirhaa, aloeta ja kanelia (Sananlaskut 7: 17). Korkeaveisussa mirha kirvoittaa rakkautta.

Messiaskuningas ja Maailman Valtias

On mielenkiintoista, että niin kuninkuus kuin mirhakin liittyvät Jeesuksen syntymäkertomukseen ja hänen kuolemaansa. Kun Jeesuksen ruumis nostettiin ristiltä, se sai erikoiskohtelun Nikodeemuksen hankkiman mirhan ja aloen  (Joh. 19:39) voitelulla.

Jeesuksen ristiin puolestaan oli kirjoitettu ”Jeesus Nasaretilainen, Juutalaisten Kuningas”. Pilatus ei suostunut muuttamaan juutalaisten vaatimuksesta tekstiä, vaan ilmoitti: ”Minkä minä kirjoitin, sen minä kirjoitin.”

Messiasennustukset olivat täyttyneet. Jeesuksesta tuli Rooman valtakunnan edustajankin todistama juutalaisten kuningas.

Messiaskuninkaan syntymään liittynyt suitsuke viittaa paitsi Jeesuksen kuninkuuteen myös hänen ylimmäiseen pappeuteensa, joka korostuu hänen ylösnousemuksessaan. Suitsuketta käytetään erityisesti temppelitoimituksissa ja papillisisa tehtävissä. Rukousta puolestaan on verrattu kuin pyhän suitsukkeen tuoksuksi, joka nousee taivaaseen.

Suomen kielessä, jos joku henkilö tai ilmiö on saanut suitsutusta, hän on saanut kiitosta tai ylistystä. Suitsukkeeseen liittyy siis erityinen mielleyhtymä, joka sopii joulun lapsen kuninkaalliseen kunnioitukseen ja jumalalliseen kiitokseen.

Kirjoittaja Minna Lönnqvist on Lähi-idän arkeologian dosentti.Leonardo da Vincin kadonnut maalaus
Salvator Mundi eli Maailman Pelastaja löytyi

Nyt löytynyt Leonardo da Vincin maalaus on poikkeuksellinen kuninkaallisuuden kuvaajana ja taiteellisessa mestarillisuudessaan.

Lontoon National Galleryssä esiteltiin vuoden 2011 ja 2012 vaihteessa ihmeellinen maalaus. Teos on tunnistettu kauan kadonneeksi italialaisen mestarin Leonardo da Vincin (1452-1519) työksi. Britannian kuninkaallisessa taidekokoelmassa on Leonardo da Vincin nimikoimia piirroksia, jotka vastaavat nyt löytynyttä työtä.

Taiteilijan teoksesta Salvator Mundi eli Maailman Pelastaja on säilynyt kirjallisia kuvauksia. Tiedettiin, että taulun pitäisi kuvata Kristusta, joka pitää kädessään maapalloa, ja hänen oikea kätensä on nostettu siunaukseen. Maalauksesta tunnetaan parisenkymmentä kopiota.

Poikkeuksellinen kuninkaallisuuden kuvaus

Nyt löytynyt maalaus on poikkeuksellinen kuninkaallisuuden kuvaajana ja taiteellisessa mestarillisuudessaan. Siinä Kristus on puettu taivaansiniseen tunikaan, joka on reunustettu kullalla.

Maalauksen majesteettius korostuu. Käytetty sininen väri vastaa Leonardon Madonna-aiheissa taivaallisen viitan väriä. Kristuksen hiuksissa on kiehkuroita, jotka todistavat sen kuuluneen Leonardo-mestarin itsensä maalaamiin töihin.

Leonardo tutki läpi­näkyvyyden ongelmaa

Nyt löydetyssä Salvator Mundi -maalauksessa maapallona on lasipallo, jonka läpinäkyvyyden kuvaus on ajalleen ainutlaatuista. Leonardon tiedettiin tutkineen taiteessa  läpinäkyvyyden ongelmaa ja kysymystä, kuinka valo taittuu lasissa. Kristuksen taivaallinen hallitsija-asema ja maapallon särkyvyys tulevat tulkinnassa  selvästi esille.