Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Ruotsi kärsii kristinuskofobiasta

Ruotsi kärsii kristinuskofobiasta

20.12.2012

Maria Palo, Tukholma


Uusrasismia. Piparkakut saavat tumman värinsä mausteista. Joidenkin mukaan ne sisältävät salaisen rasistisen sanoman.


Piparkakkupojat pois Lucia-kulkueesta

Ruotsi on menettämässä otettaan todellisuudesta. Joulunsanomaa ei saa kertoa koululaisille, piparkakkuja ei saa tarjota, koska ne ovat ruskeita. Ruotsalaisten rakastamassa Lucia-kulkueessa ei  saa olla mukana piparkakkupoikia.

Taistelu kristinuskon ja traditioiden säilyttämisestä on alkanut.

Adventin merkityksestä ei saa kertoa

Ruotsissa vallitsee uskonnon ja rasismin pelko.

Tämä pelko on saanut Kouluylihallituksen pääjohtajan Anna Ekströmin ja opetusneuvos Claes-Göran Aggebon luomaan uudet suuntaviivat koulujen ja kirkkojen adventinvietolle.

Opettajia, pappeja  kehotetaan pidättymään kertomasta oppilaille adventin merkityksestä, koska se voi loukata maan ei-kristittyjä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kouluvirasto asettaa selvän kiellon pohjoismaisille traditioille. Kaksi vuotta sitten tuli kouluihin kielto suvivirren laulamisesta koulujen päättäjäisissä. 

Perustelu on tuolloin sama – maan muut uskonnolliset ryhmät kokevat itsensä loukatuksi. Ruotsalaisilla on myös hätä rasimin lisääntyvästä kasvusta. Tämä hätä on saanut  joulun alla kummalliset puitteet. Piparkakkuja ei saa tarjoilla kouluissa, koska ne ovat ruskeita.

Tässä on unohdettu se, että piparkakkujen ruskeus johtuu mausteista ei siitä, että ne sisältäisivät jonkin salaisen rasistisen sanoman.

Lucia-neidon perinteeseen puututtiin

Ensimmäisen adventin jälkeen aletaan odottaa Lucia-neitoa. Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi 13. joulukuuta. Muistopäivä on alunperin katolinen pyhimysjuhla, mutta sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa.

Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun. Hän pitää kädessään kynttilään. Ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen.
Lucia-kulkueeseen kuuluvat kynttilää kantavat neidot, tähtipojat sekä piparkakkupojat. Nyt rasimin pelossa kulkueesta poistetaan piparkakkupojat, koska piparkakkupoikien ruskeat puvut ja saattueeseen kuuluva piparkakkulaulu on Ruotsin kunnanvaltuustojen mukaan rasistinen.

 Lucia-kulkue on odotettu, rakastettu perinne päiväkodeissa, kouluissa, vanhainkodeissa ja kirkossa.  Ruotsin kunnat valitsevat joka vuosi Lucian, joka  yhden päivän ajan vieraillee eri laitoksissa ja päivä päättyy iltakirkkoon.

Nyt riittää!

– On todella absurdia, että valtiollinen virasto ryhtyy sanelemaan mitä papit saavat tehdä työpaikoillaan tai mitä virsiä kirkoissa saa laulaa, sanoo pastori Helle Klein.

Hän on enemmän kuin iloinen Dagen-lehden nimilistakeräystä.  Lähipäivien aikana ilmestyy myös Helle Kleinin, Dagens-lehden ja Segloran yhteinen nettilehti jonka  tarkoituksena on saada ihmiset vaatimaan koululain muuttamista ja oikeutta vaalia kristillisiä perinteitä.

–  Jotain on pahasti vialla, jos koululaiset eivät saa opiskella kristinuskoa ja tehdä omia johtopäätöksiä. Pyhäinhäväistyksestä tässä voidaan puhua. Joillakin on uskontofobia. Pitäisikö rehtoreiden päättää myös siitä minkälaista teatteria koululaiset saavat mennä katsomaan?

– Adventti on kirkollinen pyhä jolloin adventista myös puhutaan. Idea siitä, että kristinusko poistetaan kokonaan koulujen oppitunneilta on jo ajatuksena vahingollinen lapsille ja opettajille, sanoo Helle Klein.