Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » ”Edustuksellinen demokratia ei enää viehätä suurta osaa kansasta”

”Edustuksellinen demokratia ei enää viehätä suurta osaa kansasta”

22.11.2012

Samuli Rissanen


Laajan ja väkirikkaan alueen ainut KD-kansanedustaja. Kansanedustaja Jouko Jääskeläinen puhui viime viikolla sekä Helsingin että Uudenmaan piirien syyskokouksissa.


Kansanedustaja Jouko Jääskeläinen pohti Vantaan ennätysalhaista äänestysintoa

– Äänestäjä pitää mielummin äänensä omassa taskussaan kuin antaa sitä kenellekään ehdokkaalle, kansanedustaja Jouko Jääskeläinen arvioi.

– Vaikuttaa siltä, että politiikka ja poliitikot eivät voisi vähempää kiinnostaa laajaa osaa kansasta, kansanedustaja Jouko Jääskeläisen sanoo.

Hänen kotikaupungissaan Vantaalla vain puolet kaupungin äänestysoikeutetuista asukkaista kävi uurnilla lokakuun kuntavaaleissa. Loput 49 prosenttia piti mielummin äänensä omassa taskussaan kuin antoi sitä kenellekään ehdokkaalle.

Edustuksellinen demokratia on kriisissä

Jääskeläinen arvioi, että 10 prosenttia äänestämättä jättäneistä äänioikeutetuista on vasta Vantaalle muuttaneita ja kymmenellä prosentilla ei ole politiikkaan mitään tuntumaa.

– Sitten on kymmenen prosentin joukko, jotka ovat kaikkeen päätöksentekoon niin pettyneitä, etteivät äänestä edes perussuomalaisia.

Jääskeläisen huomio keskittyyy kuitenkin nukkuvien puolueen valtaosaan eli niihin pariinkymmeneen prosenttiin, jotka syystä tai toisesta pitävät omaa ääntään niin arvokkaana, etteivät anna sitä muille.

– Johtopäätöksenä ei voi kuin todeta, että edustuksellinen demokratia on kriisissä.

Jääskeläisen mukaan edustuksellisuus ei kenties viehätä enää siitä syystä, että poliitikkojen sanojen ja tekojen välillä on ristiriitaa.
– Osataan kerätä äänet, mutta päätöksenteossa ne eivät kuitenkaan paljon paina. Tehdään, mitä halutaan.

Miksi emme menneet eteenpäin?

Suuret kaupungit ovat olleet viime vaaleissa paitsi edustukselliselle demokratialle, myös KD:lle, erityisen haasteellisia. Kuntavaaleissakin KD:n äänimäärä ja kannatusosuus tippuivat pääkaupunkiseudun kolmessa suurimmassa kunnassa. 

Helsingissä (kd-kannatus 2,2%), Vantaalla (3,5%) ja Espoossa (3,1%) jäätiin reippaasti myös kd:n valtakunnallisesta tasosta.
– Miksi emme menneet eteenpäin? Kuitenkin vaalityötä teimme niin hyvin kuin osasimme, Helsingin piirin syyskokouksessa vieraillut Jääskeläinen arvioi.

Kansanedustajapaikkaan ei ole kovin pitkä tie

Helsingin piirille poliittisen tilannekatsauksen pitänyt Jääskeläinen on tällä hetkellä kd:n ainut kansanedustaja reilun 1,5 miljoonan asukkaan Uudellamaalla. Hän kannusti helsinkiläisiä kd-aktiiveja yhteisölliseen lähitoimintaan.
– Nyt on neljä vuotta aikaa seuraaviin kuntavaaleihin. Lähtötasonne on 2,2 prosentin kannatus. Siitä ei ole kovin pitkä tie 4,4 prosenttiin, jolla irtoaisi jo kansanedustajan paikka 2015 vaaleissa, Jääskeläinen motivoi.