Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Marjo Anttoora on KD:n ensimmäinen valtiosihteeri

Marjo Anttoora on KD:n ensimmäinen valtiosihteeri

22.12.2011

Samuli Rissanen

Hallitusneuvottelujen ohjausryhmässä Päivi Räsäsen aisaparina työskennelleen Anttooran työpaikka siirtyi kesällä eduskunnasta Helsingin Kruunuhaassa sijaitsevaan sisäministeriöön. Sen viidennessä kerroksessa on nyt sekä Räsäsen että Anttooran työhuoneet.

– Toimin sisäministerin korvina. Valtiosihteerille käydään kertomassa asioita, joiden halutaan päätyvän ministerin tietoon, Anttoora kertoo.

– Joskus aiemmin ajattelin olevani kiireinen, mutta nyt minusta tuntuu, ettei minulla tätä ennen ole kiirettä ollutkaan, summaa valtiosihteeri Marjo Anttoora ensimmäistä syksyään sisäministeri Päivi Räsäsen esikunnassa.

Työntäyteisyys johtuu osin siitä, että esikunta on pieni ja ministeriö suuri. Sisäministeriön virkamiesten joukossa Kristillisdemokraattinen ministeri, valtiosihteeri ja kaksi erityisavustajaa kuuluvat vaalikausittain vaihtuvaan päällystöön. Toisaalta puolueessa ei ole aiemmin ollut valtiosihteeriä, jolta olisi voinut saada mentorointiapua.

– Puolueen töissä on tottunut myös siihen, että työtehtävät eivät ole kovin tarkkarajaisia. Ne asiat hoidetaan, jotka pitää, huolimatta siitä, kuuluvatko ne suoraan toimenkuvaan, Anttoora sanoo.

Sekä juristin että sielunhoitajan taidot käytössä

Juristin ja teologin koulutuksen saaneella tuoreella valtiosihteerilla on politiikkaan hyvät suositukset.
– Olen huomannut, että näissä yhteyksissä on tarvinnut sekä lainsäädännön tuntemusta että sielunhoitotaitoa, Anttoora kertoo.

Ennen sisäministeriöön siirtymistä hän toimi kymmenisen vuotta KD:n eduskuntaryhmän palveluksessa,  mun muassa kansanedustjan avustajana ja lainsäädäntösihteerinä. Päivi Räsäsen lähin aisapari hänestä tuli hallitusneuvottelujen aikana, jolloin hän istui puheenjohtajan rinnalla neuvottelujen johtoryhmässä.

Nyt sekä Anttooran että Räsäsen työhuoneet sijaitsevat samalla käytävällä sisäministeriön viidennessä kerroksessa.

”Päivi on armollisempi alaisilleen kuin itselleen”

– Päivin alaisena on helppo ja hyvä olla, sillä hänen osaamisensa on ihailtavaa, Anttoora kertoo.

Hänen tehtävänään on toimia ministerin korvina. Valtiosihteerille käydään kertomassa asioita, jotka halutaan ministerin tietoon. Räsänen paneutuu Anttooran mukaan asioihin sen verran perusteellisesti, että valtiosihteerinkin on hyvä varustautua kysymyksiin kattavalla tietopaketilla.

Anttooran mukaan Räsänen on itse kova tekemään työtä, mutta armollisempi alaisilleen.
– Meillä on täällä myös hyvää arjen huumoria, joka tasoittaa kiireistä rytmiä. 

”Tämä työ pitää nöyränä”

– Tähän tehtävään on suhtauduttava nöyrästi. Rehellisesti sanottuna olen tuntenut pienuutta virkamiesten asiantuntemuksen rinnalla. He tekevät työtä ihailtavalla ammattitaidolla, Anttoora antaa tunnustusta.

Hän pitää Kristillisdemokraattien haltuun uskottua ministeriötä johdatettuna asiana, sillä vaalituloksen perusteella näin ei olisi pitänyt käydä. Sisäministeriön tehtävänala on lisäksi sellainen, jossa puolue ei ole aiemmin kovin paljon operoinut.

Ministeriössä  on puolestaan totuttu vaaleissa vaihtuvaan, puoluepoliittisesti sitoutuneeseen johtoon. Vaihtuvan väen vastapainoksi virkamiesten ammattitaito on kulloisenkin ministerin käytössä.
– Emme ole täällä onneksi kilpailemassa asiantuntevuudessa vaan tekemässä omaa työtämme muiden rinnalla, Anttoora muistuttaa.

KD tavoitteena on hyvä elämä

Ministeri on kuitenkin ministeriönsä ehdoton päällikkö, ja hänellä on todellinen päätösvalta.  Toimivallalla on tietenkin rajansa, eikä kaikkiin vaikutusvallan piirissä oleviin asioihin ole edes mahdollista puuttua.

Sisäministerin ja hänen esikuntansa visio nousee kesän korvalla neuvotellun hallitusohjelman sisällöstä. Sen noudattaminen sanelee politiikkaa varsin pitkälti.

Kristillisdemokraattien osuus hallitusvastuussa näkyy linjauksissa, joista puolue on jo aikaisemminkin tullut tunnetuksi. Anttooran mukaan KD:lla on ollut aina asiaperusteet hallussa, mutta foorumi niiden toteuttamisen on ollut kapeampi. Nytkään KD ei voi pienenä puolueena johtaa hallitustyötä, mutta on saanut ilahduttavalla tavalla ääntään kuuluviin, jo hallitusneuvottelujen aikana.

– KD:n kädenjälki ja linja nousee minulla tietyssä mielessä selkäytimestä: Se on kaikkea sitä, mikä edistää hyvää elämää ja on oikeudenmukaista, Anttoora sanoo.

”Mietin aina, onko minulla syytä kieltäytyä”

Marjo Anttoora ei ole pelkästään lainsäädännöllinen asiantuntija, vaan poliittinen vaikuttaja itsekin. Kotikaupunkinsa Sastamalan valtuutettu on toiminut muun muassa puolueen varapuheenjohtajana vuosina 2007-2009. Poliitikon ja asiantuntijan polut ovat kulkeneet rinnakkain.

– Ihailen päämäärätietoisia ihmisiä, jotka aina tietävät, mikä seuraava siirron on oltava. Itse en ole sellainen.

– Olen pohtinut kulloisenkin puoluetta koskevan tehtävän edessä lähinnä sitä, että onko minulla syytä kieltäytyä.

Anttoora aikoo tämän ohjenuoran mukaan olla ehdolla ensi syksyn kunnallisvaaleissa ja harkitsee vakavasti ehdokkuutta seuraavissa eduskuntavaaleissakin.

– Sen sijaan viime kevään vaaleista oli viisautta olla poissa, sillä eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerin tehtävien rinnalla ehdokkuus olisi vienyt aikaa ja voimia liiaksi. Paukkuja ei olisi jäänyt tässä uudessa, haastavassa tehtävässä aloittamiseen, hän arvioi.

Marjo Anttoora
Ikä: 42
Kotipaikka: Sastamala
Perhesuhteet: Naimisissa, 17-, 15- ja 13-vuotiaat lapset
Ammatti: Valtiosihteeri
Koulutus: varatuomari, oikeustieteen ja teologian maisteri
Luottamustehtävät: Sastamalan kaupunginvaltuutettu
Harrastukset:  Koripallo, rullaluistelu, lenkkeily ja dekkareiden lukeminen.