Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Hurstin linnanjuhlat muistuttavat tuloerojen Suomesta

Hurstin linnanjuhlat muistuttavat tuloerojen Suomesta

15.12.2011

Samuli Rissanen


Hengissä Helsingissä. KD:n presidenttiehdokas Sari Essayah arvioi, että Helsingissä tuloerot näkyvät räikeimmin siksikin, että suuressa kaupungissa ei saada yhteisöstä samaa tukea kuin pienillä paikkakunnilla.


Helsingissä tuloerot näyttäytyvät räikeimpinä koko Suomessa.

Tuloerot ovat kasvussa kaikkialla länsimaissa, myös Suomessa. Kaikkein selvimmin  kansan jakautuminen näkyy Helsingissä, jossa asuu paljon sekä upporikkaita että rutiköyhiä ja kaikkea siltä väliltä. Itsenäisyyspäivän juhlinta toi näkyvällä tavalla esiin kaupungin ääripäät.

Vähäväkisimpiin kuuluva kansanosa vietti itsenäisyyspäivänä omia linnanjuhliaan toppatakeissaan Hakaniemen torilla.   Parin kilometrin päässä, Kauppatorin laidalla sijaitsevassa Presidentinlinnassa tanssittiin puolestaan säkenöivissä iltapuvuissa muutamaa tuntia myöhemmin. KD:n presidenttiehdokas Sari Essayah ehti päivän aikana osallistua molempiin juhliin.

”Tämä on se tärkeämpi juhla”

Essayah kertoo arvostavansa Lahja ja Veikko Hurstin laupeudentyö-yhdistyksen järjestämiä tapahtumia.
– Tämä on minulle se tärkein juhla tänään, hän sanoi.

Essayah tuntee henkilökohtaisesti yhdistystä nykyisin johtavan Heikki Hurstin, joka tarjoili tälläkin kertaa vierailleen lihasoppaa, leipää, kahvia ja pullaa. Lisäksi osallistujat saivat pussillisen ruokaa mukaansa.

Niinä vuosina, kun Essayah toimi puoluesihteerinä, Kristillisdemokraatit alkoivat säästää joulutervehdysten lähettämisessä ja lahjoittivat näin kertyneet varat Hurstien laupeudentyölle. Essayah’n mukaan tällaiselle työlle on jatkuvasti tarvetta, varsinkin Helsingissä, jossa elintasoerot ovat suuret eikä pienempien yhteisöjen turvaverkkoa ole.

– Näin isossa kaupungissa ei saa samalla tavalla yhteisöstä tukea kuin pienemmillä paikkakunnilla.

Essayah ei kuitenkaan tulkinnut itsenäisyyspäivän eritasoisia juhlia kahtiajakautumisen kärjistymiseksi. Hakaniemen torillakin hän näki pääsääntöisesti tavallisia suomalaisia.
–  Eivätkä Presidentinlinnassakaan kaikki vieraat edusta eliittiä, vaan osa heistäkin on aivan tavallisia ihmisiä.

Enemmänkin taviksia voisi Essayah’n mielestä presidentinlinnassakin näkyä. Hän kertoi Helsingin Sanomille tasavallan presidentin itsenäisyypäivänvastaanotolla, että kutsuisi itse presidenttinä juhliinsa lisää nimenomaan kansalais- ja kolmannen sektorin väkeä. 

Vain muutama poliitikko uskaltautui torille

Hakaniemen torilla ei kuitenkaan nähty aivan samanlaista taloudellisen ja poliittisen eliitin tunkua kuin Kauppatorin laidalla illansuussa. Köyhien linnajuhliin uskaltautui muutamia Helsingin ja Uudenmaan piirin kansanedustajia ja presidenttiehdokkaista Sari Essayah’n lisäksi Paavo Arhinmäki ja Sauli Niinistö, jota oli pyydetty juhlapuheen pitäjäksi.

Niinistö kertasi kriittisen taloustilanteen ja mahdollisesti edessä olevat ankeammat ajat. Hän muistutti, että vaikka Suomen talous on nyt koetteella, eivät nykyiset vaikeudet ole kuitenkaan verrattavissa aikoihin, jolloin Suomi taisteli itsenäisyydestään.

Samalla hän kiitti Hurstien sukua heidän tekemästä työstä, jota kuvasti Niinistön mukaan  epäitsekkyys.

Köyhien linnanjuhlat vetivät noin tuhat ihmistä Hakaniemen torille.