Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Essayah’n Eurooppa-ilta eduskunnassa

Essayah’n Eurooppa-ilta eduskunnassa

08.12.2011

Samuli Rissanen


Kansalaisinfon Eurooppa-illasta vastasi KD:n eduskuntaryhmä. Pääsihteeri Sonja Falk ja poliittinen sihteeri Andrei Nahkala ottavat seuraavan kerran Sarin kanssa vieraita vastaan kansalaisinfossa 19.12. jouluisissa merkeissä.


– Eurokriisi on vienyt unionin taitekohtaan. Nyt mietitään kuumeisesti, mihin suuntaan unionia ollaan viemässä. Liittovaltiokehitys ei näitä ongelmia ratkaise, Sari Essayah sanoo.

Eduskunnan kansalaisinfon Eurooppa-ilta keskittyi kriittisiä aikoja elävän eurojärjestelmän valuvikojen luotaamiseen. KD:n eduskuntaryhmän isännöimän illan käynnisti kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi, joka on Suuren valiokunnan varajäsenenä käsitellyt eurokriisiin liittyviä aiheita läpi syksyn.

”Kriisimaiden edustajia on parlamentissa nyt paljon”

KD:n europarlamentaarikko ja presidenttiehdokas Sari Essayah oli illan  asiantuntijavieraana ja valotti yhä synkeämmäksi käynyttä tilannetta.

Erityisen suorasanaisesti Essayah tuomitsi komission aloitteen eurobondeista. Tätä askelta liittovaltion suuntaan Suomen hallituskin on tähän asti vastustanut.

– Joutuisimme yhä enemmän maksumiehiksi, kun korkotasomme nousisi. Vastaavasti saajamailla ei olisi enää samanlaista pakkoa hoitaa talouttaan paremmin.

Siinä missä Suomi ja Saksa vastustavat velkojen yhteisvastuuta, on eurobondien kannatus suurta esimerkiksi  Espanjan ja Italian meppien keskuudessa.

– Ne voivatkin saada parlamentin enemmistön taakseen, koska saajamaiden edustajia on tätänykyä paljon, Essayah muistuttaa.

Eurobondit ovat komission ”koepallo”

Toistaiseksi Essayah tulkitsee komission esitystä eurobondeista eräänlaiseksi ”koepalloksi”, joita heitellään ja katsotaan, millaisen kannatuksen ne saisivat parlamentissa ja jäsenmaissa.

– Lisäksi erilaisia malleja on olemassa kompromissiratkaisujen varalta, Essayah kertoo.

Yhtenä varteenotettavana on  Essayah’n mukaan pidetty sellaista järjestelyä, jossa jäsenmaiden velat, jotka ylittävät kasvu-ja vakaussopimuksen salliman 60 prosentin rajan BKT:sta ulotettaisiin yhteisvastuulliseen pakettiin.

– Tämä on Saksan hallituksen viisaiden miesten esitys ja muun muassa Olli Rehn on pitänyt sitä esillä, Essayah kertoo.

Miljardeja ilmassa

– Monenlaisia lukuja Suomen kokonaisvastuista on ilmassa, joten hämmennys on varmasti suurta, Essayah myöntää.

Samalla, kun miljardeja viljellään puheissa, Essayah halusi muistuttaa, mistä on tosiasiallisesti sovittu.

Suomen periaatepäätöksen mukaan kokonaisvastuut ovat kaiken kaikkiaan 14 miljardia, joista eri korkoprosenteilla ja ”vivutukset” mukaan laskien voi toki päästä tähtitieteellisiin lukemiin. Essayah’n mukaan tärkeämpää on kuitenkin tietää, paljonko lainaa on tähän mennessä annettu ja mitä on tarkalleen ottaen taattu. Suomen edellisen hallituksen  jäljiltä lainaa on annettu Kreikalle ja Islannille yhteensä miljardin euron edestä ja taattu ERVV:n kautta Irlannin ja Portugalin lainoja noin 1,8 miljardin edestä.

– Ja sekin on totta, että nykyinen hallitus ei ole toistaiseksi antanut euroakaan lainamuotoista tukea kriisimaille. Eikä tule antamaan ilman vakuuksia, sillä näin on kirjattu hallitusohjelmassa, Essayah muistuttaa.

Sarin voi tilata avustajan kautta

Sari Essayah ehti osallistua kahteen vaalipaneeliin ennen eduskunnan kansalaisinfossa pidettyä Eurooppa-iltaa ja kiirehti vielä tv-tenttiin päivän päätteeksi.

– Vaalipaneeleja ja -keskusteluja olisi vaikka joka päivälle, joten täytyy yrittää vähän valikoida.

– Merjalla (Eräpolku) on hallussa kalenterini, joten hän on selvillä, mihin kulloinkin pitää olla menossa. En uskalla itse sopia menoja tai menee heti ohjelma sekaisin. Merjan kautta minua voi tilata, Essayah kertoo.