Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kovaa panostusta tarvitaan jatkossakin

Kovaa panostusta tarvitaan jatkossakin

08.12.2010

Petri Klemola


Tampereen seminaarissa pohdittiin yrittäjyyttä sekä murroksessa elävän Pirkanmaan haasteita ja mahdollisuuksia.


Yrittäjyysseminaari Tampereella

Tampereella arvioitiin mittavalla ja arvovaltaisella kokoonpanolla tulevaisuuden näkymiä elinkeino- ja yrittäjyysseminaarissa.

Yhteinen näkemys, laman syvyys, ei varmasti tullut kenellekään yllätyksenä. Tulevaisuuden näkymätkin olivat melko yhtäläiset ja yhteinen nimittäjä oli sama eli kovaa panostusta ja työtä tullaan jatkossakin tarvitsemaan, vaikka nyt on jo päästy lähes pinnalle. 

Seminaarin järjestivät yhdessä Suomen kristillisdemokraatit, Pirkanmaan piiri ja Tampereen paikallisosasto.

Järjestelyvastuun kantoivat Riitta Haapala ja Marco Roth, joka hoiti myös jouhevasti juonnon.

Seminaarissa pohdittiin aihetta Pirkanmaa murroksessa - haasteita ja mahdollisuuksia. Maakunnan ja koko maan näkymiin pureutuivat KD:n puoluesihteeri Peter Östman, EK:n aluepäällikkö Päivi Myllykangas, professori Arto Lahti Aalto-yliopistosta, vuorineuvos Kari Neilimo ja Tuomas Saarenheimo Suomen Pankista.

 ”Yrittäjien sosiaali­turvassa paljon puutteita”

– Olen sarjayrittäjä ja tiedän, mitä yrittäjänäolo merkitsee. Ensimmäisen yrityksen ostin jo 1986 ja matkan varrella minulla on ollut kaikkiaan 10 yritystä. Ne ovat kaikki vielä toiminnassa ja niissä työskentelee yli 300 työntekijää, laskee Östman, joka on mukana itse vielä parissa yrityksessä.

– Monelta isommalta puolueelta puuttuu yrittäjyysohjelma, mutta meillä sellainen on ja mielestäni se on hyvä. Täällä olevat kommentoijatkin Jari Haapaniemi (kok) ja Mikko Aaltonen (vas) pitivät ohjel-maamme mallikelpoisena.  

– KD:lla ohjelmaan on koottu selkeät tavoitteet ja siinä on yli 100 parannusehdotusta. Yrittäjien sosiaaliturvassa on paljon puutteita ja siitä kertoo myös se, että puolueelle on tullut siitä paljon yhteydenottoja.

Östmanin mielestä yksinään toimivan yrittäjän ongelmiin on puututtava yrittäjyyshalukkuuden parantamiseksi. Niinikään osaomistajien ja perheenjäsenten työttömyysturvaa on kehitettävä.

Kommenttipuheenvuoron käyttänyt KD:n Tampereen osaston puheenjohtaja Eero Koskinen kiteytti, että yritykset tarvitsevat joustavaa, nuorille taloudellisesti kannattavaa menettelyä lyhyiden työsuhteiden solmimiselle.  Seminaarin avannut Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Markku Kuusjärvi listasi yritystoiminnan peruspilareiksi esimerkillisyyden, osallistumisen ja luovuuden.

– Esimerkillisyys on rehellisyyttä ja luovuutta, osallisuus yhdessä muiden kanssa suunnittelemista ja tekemistä ja luovuus seikkailunhalua ja oikeanlaista tyytymättömyyttä, runoilee Kuusjärvi.

Lapsille parempi maailma

Loppuyhteenvedon pitäneen lainsäädäntösihteeri Marjo Anttooran mukaan seminaarissa kuultiin, että on tietoa ja toteutusideoita.  

– Onko se poliittinen tahto, joka puuttuu? Tavoite - hyvinvointi - on kaikille yhteinen. Toivon, että löydämme tavan toimia sen toteuttamiseksi. 

– KD:n tavoitteena on ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi. Sen saavuttaminen edellyttää hyvää taloudenpitoa.

– Siihen kuuluu, että omaisuus jätetään lapsille paremmassa kunnossa kuin se on saatu, painottaa Anttoora. 

”Uutta Nokiaa ei tule”

–  Uutta Nokiaa ei Suomeen enää synny. Sen sijaan tämä on osaamiseltaan niin hyvä maa, että tulee pienempiä nokioita, sanoo Tuomas Saarenheimo Suomen Pankista.  

– Kansalliset pankit säilyvät meillä. Kreikkaan ja Irlantiin viitaten Saarenheimo huomauttaa, että kaikesta avusta maksetaan aika kova hinta. On tärkeää, että maksamme itse menomme.
 
–  Ei syödä enemmän kuin tienataan! Tämä pätee niin yksityisiin talouksiin kuin valtioonkin.  Ikääntyminen tulee olemaan keskeinen haaste. Ikäluokkien kokoerosta johtuva työvoimapotentiaali supistuu pitkään.

– Eläköityminen kasvaa ja siitä syntyy ristiriita. Työttömyys paranee, mutta työllisyys heikkenee.Työttömyysaste (8%) yllätti, sillä odotukset olivat paria prosenttia korkeammat. Työllisyysaste ei kuitenkaan ole noussut toivotulla tavalla, miettii Saarenheimo.