Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kristillisdemokraatit elvyttivät vanhat porvarilliset arvot

Kristillisdemokraatit elvyttivät vanhat porvarilliset arvot

02.12.2010

Samuli Rissanen


Kristillisdemokraatit marssittivat arvonsa yleisön eteen julisteiden muodossa elokuvateatteri Bio Rexin katsomossa lauantaina.


Päivi Räsäsen mukaan Kristillisdemokraatit erovat niin arvoiltaan kuin ohjelmaltaankin Perussuomalaisista.
– Taidammekin olla melkein ainut puolue, joka ei ole menettänyt kannatustaan heille, hän sanoo.

KD:n lauantaisen vaalistartin jälkeen puolueen puheenjohtaja uskaltautui arvioimaan ensi kertaa kohusyksyn loppusaldoa helsinkiläisen elokuvateatterin Bio Rexin katsomossa.

Konkreettisin käteen jäänyt tulos puolueelle on hänen mukaansa 1350 uutta jäsentä. Räsänen laskee syksyn saldoksi myös yli 300 henkeä vetäneen eduskuntavaalistartin ja sen innostuneen tunnelman.

Puolueen kannatus on pysynyt ennallaan

Kannatuksen kasvuksi kohu ei sen sijaan taipunut. Ennen vaalistarttia julkistetun YLE:n laajan puoluekannatusmittarin mukaan KD:n kannatus oli säilynyt marraskuussa ennallaan valtavasta julkisuusmyräkästä huolimatta. KD:ta äänestäisi nyt 4,5 prosenttia suomalaisista, joten kirittävää vaalitavoitteeseen (10 kansanedustajaa 6 prosentin kannatuksella) nähden on edelleen reippaasti.

– En rehellisesti sanottuna odottanutkaan, että tämänsyksyinen kohu näkyisi gallupeissa, Päivi Räsänen myönsi.

Hän pitää puolueen ennallaan pysyneitä kannatuslukuja huojentavina, sillä koko vuoden jatkunut perussuomalaisten kiipeäminen mielipidemittauksissa on syönyt lähes kaikkien muiden puolueiden kannatusta.

– Tässä on ollut täysi työ pitää nykyiset äänestäjät. Sen nämä luvut nyt osoittavat, että Kristillisdemokraateista ei ole tapahtunut vuotoa Perussuomalaisiiin, Räsänen arvioi.

Toisaalta, puolueen äänestäjien aktivoituminen jäseniksi saattaa Räsäsen mukaan poikia kannatuksen kasvua tulevaisuudessa.

– Silti kannatuslukujakin tärkeämpää on, että meillä on selkeät arvot, jotka ovat nyt kirkastuneet äänestäjillekin.

”Perussuomalaisten taloudenpidolla olisimme Kreikan tilanteessa”

Kristillisdemokraatit eroavat Räsäsen mukaan perussuomalaisista sekä ohjelmaltaan että aatemaailmaltaan. Vaalistartissa julkistettu Koti, Uskonto ja Isänmaa-slogan kuvaa hänen mukaansa hyvin Kristillisdemokraattien arvoja. Ne eroavat selkeästi perussuomalaisten vastaavista, mikä saattaa osaltaan selittää sen, että liikettä puolueiden  äänestäjien välillä ei ole ollut.

– Perussuomalaisilla käyt­tö­voimana on kansallis­mielisyys ja populistinen protesti. Kristillisiä arvoja he eivät ole  puolueena nostaneet agendalleen.

Ohjelmapuolella populistit jäävät usein lapsenkenkiin, kuten tässäkin tapauksessa. Räsäsen mukaan Perussuomalaiset eivät ole esimerkiksi koskaan esittäneet ainuttakaan tasapainoitettua budjettia. Kristillisdemokraatit ovat sen sijaan tehneet oman, vaihtoehtoisen budjettinsa kaikkien arvioitavaksi jo vuodesta 1999.

– Perussuomalaisten iskulauseiden mukaisella taloudenpidolla Suomi olisi Kreikan kaltaisessa tilanteessa nyt, Räsänen uskoo.

Kokoomuksen tontilla?

Kristillisdemokraattien katsotaankin astuneen pikemminkin Kokoomuksen tontille uudella sloganillaan, mutta Räsäsen mukaan nyt herätettiin eloon Mannerheimin sodanaikainen taistelutahtoa valanut iskulause.

Sanonta yhdistettiin aikanaan myös kokoomuslaisiin arvoihin, mutta näin ei KD:n puheenjohtajan mukaan ole ollut enää aikoihin. Kristillisdemokraateille sodanaikainen iskulause kuitenkin kelpaa ja puheenjohtaja löytää siitä selviä linkkejä nykypäiväänkin.

Tällä hetkellä Räsänen näkee arvomuutoksen keskellä suuntaa hakevan Suomen, ja toisaalta Euroopan velkakriisin heilutteleman pienen ja avoimen pohjoismaisen talouden.

– Kristillisdemokraateilla olisi tarjota 2010-luvullakin kestäviä arvoja, jotka ovat pitäneet pintansa kulloisessakin yhteiskunnallisessa tilanteessa ja toisaalta reseptin, jolla selvitä nykyisestä julkisen talouden kestävyysvajeesta. Tinkimättä esimerkiksi hyvästä hoidosta, Räsänen summaa.

Hallitukseen perheministerin salkulla

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan KD tähtää tulevalla vaalikaudella tosissaan hallitusvastuuseen. Viimeksi puolueella oli kehitysyhteistyöministerin salkku pääministeri Esko Ahon hallituksessa 1991.

Räsäsen mukaan tulevaan hallitukseen pitäisi saada uusi perheministerin salkku. Hallituksen ministeritehtävät kun nimetään sillä perusteella, mitä tehtäviä yhteiskunnassa pidetään tärkeinä.

– On aika nostaa perhe hyvinvoinnin tuottajana politiikan keskiöön. Perheet tarvitsevat hoiva- ja kasvatustehtävässään tukea. Erityisen tuen tarpeessa ovat yksinhuoltajat, Räsänen puhui vaalistartissa.

Lasten ja perheiden hyvinvoinnin suhteen painopiste on hänen mukaansa kuin huomaamatta siirtynyt ennaltaehkäisevästä työstä korjaaviin toimenpiteisiin.

Esimerkiksi lastensuojelun asiakasmäärät ovat kaksinkertaistuneet kymmenen vuoden aikana ja erityinen kasvu on tapahtunut murrosikäisten kohdalla. Yhdeksi lääkkeeksi Räsänen esitteli hoitovapaan koskemaan myös murrosikäisten lasten vanhempia, mikäli tarvetta sellaiseen esiintyisi.


Päivi ja kaksi ryöväriä

KD:n vara­puheenjohtaja Teuvo V. Riikonen tarjosi vaali­startin huumori­pläjäyksen.

Savonlinnalainen rehtori pesi täysin kätensä KD:n ennätyksellisestä jäsenmäärän kasvusta. Paljon matkustava Riikonen oli homokohun aikana Etelä-Afrikassa, ja palattuaan Suomeen puolueella oli yli tuhat uutta jäsentä.
– Kevääksi puolue on jo budjetoinut minulle uuden matkan, Riikonen veisteli.

Etelään kannattaa ehkä mennäkin: Seuraavaksi neljäksi ja puoleksi kuukaudeksi on Riikosen mukaan luvattu Siperiasta pakkastuulta, joka kestää 17. huhtikuuta asti. Varapuheenjohtajan mukaan se tarkoittaa, että vaalikampanjointia käydään hyytävässä kylmyydessä toreilla ja turuilla.

– Huhtikuussa sitten helpottaa, kun pääsee eduskuntaan sisätöihin.

Riikonen muisteli olleensa myös neljä vuotta sitten vastaavassa tapahtumassa. Silloin hän muisti jutelleensa jonkun Kymen piirin ehdokkaan kanssa.

– Mietin, että mitähän tuokin yrittää. Vastaus: Se oli Sari Palm, joka nyt istuu kansanedustajana tuossa penkissä, Riikonen viittoi.

Hänen kehottikin Bio Rexiin saapunutta yleisöäkin katsomaan toisiaan sillä silmällä.

– Siinä vieressä, edessä ja takana voi istua vuoden 2011, 2015 ja 2019 kansanedustajia, hän muistutti.

Samalla Riikosen katse osui taas eduskuntaryhmän riviin.
– Joka kerta joku KD:n istuva kansanedustaja on myös pudonnut eduskunnasta.

Riikonen summasi Päivi Räsäsen ympärillä pyörineen kohusyksyn Golgata-vertauksen avulla.
– Joku sanoi, että Päivin syksy on ollut yhtä golgataa. Se on totta, kun vierellä on  vielä kaksi ryöväriä: 1. varapuheenjohtaja ja puoluesihteeri, joista kumpikaan ei kadu.


”KD:lle on hyödyllistä, että arvo­keskustelu palasi politiikkaan”
Vaalistarttiin osallistuneilta ehdokkailta kysyttiin:
1.     Mikä on mielestäsi saldo puolueelle tämän syksyn kohuista?
2.    Mikä on tärkein asia, jonka puolesta lähdet ehdokkaana taistelemaan?
3.    Miten aiot kampanjoida?

Mika Ebeling
Helsinki
1. Positiivinen, sillä puolue on profiloitunut. Koti, uskonto ja isänmaa on aivan loistava slogan, odotan innolla, että pääsen kaupunginvaltuustoon tämän rintanapin kanssa.
2. Jokaisen lapsen oikeus elää. Olen Pro life-järjestössä pelastanut joidenkin lasten elämän, mutta kansanedustajana voisin tehdä paljon enemmän.
3. Se on osittain vielä salaisuus. Netti, lehtimainonta ja oma aktiivisuus ovat tärkeimmät.

Markku Tauriainen
Haukipudas, Oulu
1. Ristiriitainen. Puolue oli mennä miinaan, sillä uskonto ja politiikka eivät sovi yhteen. Positiivista uudet jäsenet.
2. Suomessa on 142 000 yksinhuoltajaa, jotka ovat taloudellisesti tiukilla. He tarvitsevat tukea. Myös perheille pitäisi olla stressitestit, kuten pankeille.
3. Ei ole mahdollista ottaa pankkilainaa tätä varten, joten facebook, twitter ja blogin pitäminen peruskampanjoinnin ohella on tärkeintä.

Soili Haverinen
Vantaa, Uusimaa
1. Kohu selkeytti puolin ja toisin kantoja, ja nyt ihmiset tarkemmin miettivät, haluavatko sitoutua näihin arvoihin. Äänestäjälle on tärkeää tietää, mitä hänen ehdokkaansa kannattaa.
2. Lapsiperheen asiat. Teemani onkin ”Kapulat pois lastenrattaista”. Haluan olla tukemassa vanhemmuuden lisäksi myös vanhempien parisuhdetta.
3. Internetin kautta, nettisivujen ja Facebookin avulla. Sekä kohtaamalla ihmisiä.

Sonja Falk
Lahti, Häme
1. Syksyn kohu herätti ihmiset laajasti pohtimaan arvojaan. KD:lle on hyödyllistä, että arvokeskustelu palasi politiikkaan.
2. Suurin epäkohta on lapsiköyhyys. Suomella ei ole varaa siihen, että 150000 lasta elää köyhyydessä.
3. Pienellä budjetilla, mutta tosissaan. Hämeessä on aito mahdollisuus saada kaksi kansanedustajaa läpi.
Hyödynnän nettiä ja olen läsnä!

Marika Visakorpi
Jyväskylä, Keski-Suomi
1. Puolueen linja on selkeä, en usko, että vaikuttaa negatiivisesti, ainakaan vaalitulokseen. Uudet jäsenet ovat hieno juttu.
2. Kristillisten arvojen puolustaminen yhteiskunnassa.
3. Kiertämällä kenttää ja kirjoittamalla lehtiin. Mainonta, kotisivut ja blogin pitäminen. Tekemällä edelleen aktiivista kuntapolitiikkaa.

Sauli Ahvenjärvi
Rauma, Satakunta
1.Saldo on kiinnostuksen lisääntyminen puoluetta kohtaan, joka näkyy konkreettisesti jäsenmäärän kasvussa.
2. Olen juuri miettinyt, että se voisi olla ”Parhaan perintömme puolesta.” Olemme isojen muutosten edessä, ja on tärkeä muistaa, mihin identiteettimme on alunperin perustunut.
3. Tilanteeni on erilainen kuin monilla muilla ehdokkailla, koska meillä Satakunnassa on vaaliliitto. Tärkeää on saada koko piiri innostumaan tavoitteen saavuttamiseksi. Kaikki tavat on käytössä, tv-mainontaa myöten.

Heimo Hokkanen
Vaasa, Vaasa
1.  Saldo on erittäin positiivinen. Vuosi sitten oli paljon sisäänpäinkärpertyneempää. KD on jälleen olemassa, se sai hyvän näkyvyyden ja kuuluvuuden.
2.Pahojen asioiden vastustamiseen ei kannata lähteä.  Sen sijaan hyvien asioiden puolesta kannattaa taistella! Sydämelläni ovat perheet, lapset, vanhukset ja perhepolitiikka. Jos perhe voi hyvin, yhteiskunta voi hyvin.
3. Heimon leipää on jaossa. Se on vaalimainos, jota ei heitetä pois vaan syödään.
Osallistun paneeleihin ja kirjoitan lehtiin, olen tavattavissa turuilla ja toreilla.
Heimon leipä on rehti rukiinen ruisleipä. Sitä kun syö, ei vatsa kurni äänestäessä.

Kolmen vastauksen ehdokashaastattelut jatkuvat seuraavassa numerossa!